Галя Горанова

Галя Горанова

Калинката от незлобливо точкувано насекомо отдавна се превърна в символ на некадърно политическо назначение на висок пост. В метафора за нов биологичен вид – чиновник пионка, най-често без диплома или с фалшива. Абе като Калинка Илиева. Или Георги Харизанов. От същата порода е и Георги Марков – депутатът дедесар, отронил се първи от парламентарната група на ГЕРБ в знак на протест срещу „фидосовщината“, превзела градинката на герберите и след изгонването на Фидосова.

Защо тръгнах от калинките ли? Ами защото тъкмо те са в основата на разпада на „единствената“ опозиция в парламента, както обича да подчертава Бойко Борисов. За да си обясним какви процеси протичат в ГЕРБ, неизбежно трябва да започнем от калинките, т.е. от подбора на кадрите в партията. Това, което се случва днес в редиците на довчерашните властници, е закономерна последица от този подбор.

Феноменът „отлюспване“ не е нов за партиите. Гледахме го и при СДС, и при НДСВ, в по-малка степен при БСП и ДПС. Но като цяло е характерен за всички партии. Сходни са и обстоятелствата, при които плъзват „мравките“. Обикновено става с любезното съдействие на  управляващите към момента партии с цел

да бъде приведен противникът в състояние „партер“

Така постъпи ГЕРБ с групата на „Атака“ в предишния парламент, когато й трябваше мнозинство при гласуванията. Тогава съблазънта за отцепниците бе дял от държавната субсидия. Същото наблюдаваме и днес, но в по-перфиден вариант. Чрез свои „поставени“ лица в съдебната система управляващите от БСП и ДПС дърпат конците на куклите в ГЕРБ с висящи производства. Морковчето в този случай се нарича „съдебен имунитет“. „Дисидентът“ Георги Марков бе разследван за източване на ДДС в особено големи размери. Колегата му Светлин Танчев пък е уязвим по линия на т.нар. поправка „Мери Джейн“, с която се легализираше използването на дрога в рекламата на алкохол. Тъкмо той се оказа „героят“, занесъл бележката с фалшифицирано решение на парламента, публикувано в „Държавен вестник“. От лобисткия текст щеше да се възползва съвсем конкретен производител на водка. Съдебната давност на този случай още не е изтекла окончателно. Впрочем същият бе и случаят с бившия аграрен министър Мирослав Найденов, замесен в множество далавери, който пръв хвърли камък срещу своите след падането от власт. Колегата му по партия Емил Димитров е друго красноречиво доказателство.

В някои от случаите дори не става дума за натиск, сплашване, шантаж. Просто този вид калинки, накацали върху гербера по конюнктурни причини и водени единствено от желание за личен просперитет, следват инстинктивно движението на каците с мед.

Те са винаги с този, който разпределя порциите

„Мравченето“ почва в момента, в който се открие нова, по-привлекателна перспектива пред частната далавера. Закон в политиката. От неписаните.

Впрочем разцеплението в ГЕРБ въобще не е политическо явление. То не почива на принципи, политически разногласия и компромиси. Корени се в начина, по който се набираше членската маса на поредната конюнктурна партия, „предопределена“ да управлява. Подборът ставаше по имуществен ценз – да са заможни, с частен бизнес, за да бранят по-органично интересите на олигархията. А покрай това, който го бива, да си оправи и „личното положение“. Накратко – ГЕРБ, подобно на СДС, БСП, ДПС, НДСВ и други преди това, е една клиентелистка и службогонска партия, която веднъж изпаднала от властта, започва закономерно да се разпада. Особено ако на хоризонта не се провиждат скоро избори.

За щастие на Борисов напролет се задава вот за евродепутати, което ще позакрепи разклатената къщичка на ГЕРБ. Евроизборите са си сериозна спойка. Всеки по-личен гербер таи надежда да се види в листите. И до наредбата им ще се пази от резки движения. Така че до май разпадът едва ли ще е главоломен. Виж, след това… Центробежните сили на властта вероятно ще засмучат мнозина от ГЕРБ с неудовлетворени амбиции.

Да гадаем отсега за имената им е безсмислено. Като се има предвид, че в групата на ГЕРБ, както и във всички останали, не преобладават идеалистите, да се отцепи може всеки. Какво пречи например това да е търновският депутат Мирослав Петков, който се сдоби с прякора си Миро Жицата заради съмнения, че крал ток от уличното осветление за заведението си в центъра на Горна Оряховица? Как да вярваш на човек с диплома за висше от закрит университет? Ами колко струва лоялността на Лъчезар Иванов, замесен не в един и два скандала? Скрита „лимонка“ би могъл да се окаже и бившият шеф на НАП Красимир Стефанов, ако види, че крилото на ГЕРБ вече не му дава надеждна защита. Уязвим е дори главният кадровик на партията Цветан Цветанов, разследван за незаконно подслушване и следене. А и от ония шест апартамента така вони…

Галерията от образи на ГЕРБ

бъка от удобни мишени

Но и да ги нямаше, пак щяха да ги измислят. Който държи службите и прокуратурата, той мести пешките. Цветанов ли не го знае?! Ако една партия трябва да бъде разбита, ще бъде. Не по правилата на политиката, а по тези на компроматната война.

Засега индианската нишка от гербери отцепници постига поне три ефекта – осигурява кворум и мнозинство на БСП и ДПС при ключови гласувания, смъква цената на „Атака“ и дава формално основание на управляващите да се дистанцират от „лошите“ ксенофоби, които така дразнят Брюксел. И не на последно място – удря по реномето на Борисов като безспорен лидер и гарант за единството на партията. Чисто математически ГЕРБ ще продължи да е първа сила в парламента, но с отслабен лидер и затихваща енергия за опозиционна борба. Слабостта поражда слабост. Герберите ще продължат да се ронят, а калинките ще търсят да презимуват при по-гостолюбиви приемници. Като резултат перспективата за предсрочни избори ще започне да избледнява, а управляващите ще се окопаят трайно във властта.

Коментари

коментара