Radoslava_NenkovaУчат ни, драги гласоподаватели, че трябва да правим информиран избор. Интелигентният човек умее да избира. Без кебапчета и шарени знаменца. Без да се влияем от псувни, брадви и сладоледи, с които денонощно ни обстрелват от малкия екран. Без да се опитваме за влагаме излишен смисъл в написаното от малките фейсбук тролчета, платени и въоръжени на борба с общественото мнение. Как да го направим в оставащите 12 дни до изборите?   За мен отговорът на този въпрос е само един. Нужно е обаче да се отдели малко време. Затова  днес седнах и прегледах програмите на политическите партии, за които бих гласувала. При предварителната уговорка и с ясното съзнание, че не бих подкрепила субекти като Костов и осмата обединена синя коалиция за тази година, аптекарски босове и просто мутри. Наречете го субективна преценка…

Партиите, между които искам да направя информиран избор, повлиян от техните идеи и политики, са – БСП, ГЕРБ, НФСБ, Партия Зелените и ПП Българската Левица. Първият въпрос, по който искам да изследвам обявените в политическите програми идеи на партиите, е образованието. И по-точно висшето образование.

Искрено вярвам, че трябва веднъж завинаги да се завържат ръцете на неолибералите, които искат в страната ни да шестват частните колежи, а съществуващите държавни университети да бъдат принудени или да повишават таксите за обучение, или да издъхнат мъчително. Абсурдно и много тъжно е, че СУ няма пари да си плати сметките за парно. С всяка изминала година приемът се увеличава, качеството на образованието намалява, с него и смисълът от всеки лев финансиране на така наречената „държавна поръчка“. Материалната база не позволява развитие на каквато и да било приложна наука. Какви специалисти за бизнеса подготвяме тогава? Кой луд инвеститор би дошъл заедно с високотехнологичното си производство в страната на неандерталците, пък била тя и с данъци на офшорна зона…

Какво е за мен решението?

Трябва да бъде законово регламентирано, че висшето образование в България е безплатно – изключителен държавен монопол. Приемът на студенти трябва да бъде редуциран. Да бъдат въведени квоти за професии като лекар, стоматолог, адвокат и др. пряко обвързани с нуждите на обществото. Струва ми се, че парите, прибрани от магистрали, можеха да финансират изцяло всички български ВУЗ-ове за 10 години. Това е моето мнение.

Тъй като избори не трябва да се печелят със знаменца и Веселин Маринов, а с идеи и програми, ето какво мислят политическите партии по въпроса:

БСП не са съгласни с мен. Въпреки привидно лявата ориентираност на червените, Столетницата не смята, че образованието трябва да бъде достъпно и за най-бедния български младеж. Адмирации! Идеята им за образование е сбор от много несвързани думи и идеи за повишаване на социалния статус на българския учител. Еми, да… Логично е да добавят това като първа точка, предвид незабравените още събития покрай „Халеевата комета“, преминала през „Седянката“. Позицията на интересната на пръв поглед партия НФСБ и на ПП ГЕРБ останаха неясни за мен. Тъй като не успях да намеря политическите им програми. Очевидно НФСБ разчитат на денонощното прокламиране на идеите си по една известна телевизия, а ГЕРБ са твърде заети да се подслушват взаимно.

Единствените две партии, които застъпват моята идея са партия Зелените и ПП Българската Левица. В политическата платформа на Българската Левица темата за безплатното висше образование е включена още в първа точка, озаглавена – Засилени социални политики.  Макар в един ред, разбирането на темата като изключително важен приоритет на социалната политика ме спечели. При ПП Зелените темата е развита много подробно, формулирана е по-точно. Подчертават, че ще се борят за безплатно средно и висше образование. Надявам се това да е израз на сериозна воля срещу мераците на частните училища – една от големите теми на последната година от управлението на ГЕРБ.

Засега резултатите на политическите сили в борбата им за моя глас са следните:

ГЕРБ – 0т.

БСП – 0т.

НФСБ – 0т.

Българската Левица – 1т.

Зелените – 1т.

Коментари

коментара