В голямата коалиция назрява напрежение по темата добив на шистов газ. Матиас Фукс – заместник председател на фракцията на Съюза, подкрепи фракинга. Барбара Хендрикс – министър на околната среда, поиска пълната му забрана със закон в Германия.

Барбара Хендрикс - министър на околната среда на Германия

Барбара Хендрикс – министър на околната среда на Германия

Министърът на околната среда на Германия Барбара Хендрикс се обяви против добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване и поиска забраната му със закон.

 

„За разлика от САЩ, нашата страна е малка и гъсто населена. Най-малко по тази причина смятам, че комерсиалното добиване на газ чрез метода хидравлично разбиване е несъвместим с околната среда“, каза представителят на Германската социалдемократическа партия пред вестник „Пасауер Нойе Пресе“. „За мен фракингът не е решение на енергийната зависимост. Новата стратегия в енергийната политика има за цел да премахне зависимостта ни от изкопаеми горива, без значение къде се добиват. Това е задължително, когато усилията са насочени към борба с измененията в климата. Гарантира и независимостта ни от външни доставчици.“

 

Хендрикс поиска забрана за фракинга със закон. „В коалиционния ни договор е ясно формулирано: питейната вода и здравето за нас са висш приоритет. Ние отказваме да използваме вредни и силно токсични за околната среда вещества. И това ще го регламентираме със закон.“

 

На противоположна позиция е заместник председателят на фракцията на Съюза Матиас Фукс. Той подкрепи евентуален проект за добив на шистов газ. „Крайно време е да помислим за развитието на пилотни проекти“, каза депутатът от Християндемократическия съюз пред вестник „Рур Нахрихтен“. „Фракингът не трябва да бъде заклеймяван като опасен, подобно на ядрената енергетика.“ – допълни той.

 

Дискусията за фракинга отново стана актуална на фона на дебата за зависимостта от руския газ.

 

Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Превод: Галина Гайдарова

 

Коментари

коментара