Ivaylo_Atanasov_DSC_9761_small

На свое пленарно заседаниe на 23 ноември 2016 г. Европейският парламент отхвърли предложението на 89 евродепутати да бъде отправено питане към Съда на Европейския съюз за съвместимостта с европейското законодателство на Инвестиционната съдебна система (ИСС), включена в споразумението за свободна търговия с Канада – СЕТА. Механизмът за разрешаване на спорове между държави и инвеститори е сред най-спорните аспекти на споразумението и стана една от причините за наложеното вето от белгийската провинция Валония.

Предложението, подписано и от българския евродепутат Георги Пирински, предвиждаше първо да се получи юридическото становище на съда, а чак след това СЕТА да влезе за гласуване и ратификация в ЕП. Процедурата се очакваше да отнеме до две години.  Припомняме, че вече над 100 професори по право от цяла Европа се обявиха против спорните арбитражи в споразуменията за свободна търговия като СЕТА и ТПТИ. Същото направиха асоциации на немски и европейски съдии. Това поставя европейската върхушка в доста неудобно положение. СЕТА беше дълго време хвалена като най-добрия договор в историята, който едва ли не ще зададе стандарта за бъдещите търговски сделки на ЕС. В същото време дори не е ясно дали ще се окаже юридически издържан, а всички независими изследвания показват, че ако не вреден, то договорът е най-малкото безполезен от икономическа гледна точка.

Заплахата от личен провал се оказа по-силна от демократичните принципи и върховенството на закона и върхушката в ЕП реши да прибегне към методи, които силно напомнят авторитарен режим, а не демокрация. Първо, водещата в процеса на ратификация Комисия по външна търговия зададе съвсем кратки срокове за запознаване с 1600-те страници на документа от страна на другите комисии. Очевидно с намерение да не даде възможността на опозицията да изрази възраженията си. Въпреки това две от тях – по заетостта и околната среда – решиха да дадат своето становище. И двете становища бяха силно отрицателни, а първото от тях, с автор Георги Пирински, вече бе публикувано от „Солидарна България“. Върхушката обаче не смяташе да допусне някой да спука розовия балон, наречен СЕТА, който така усърдно надува вече толкова време и така на заседание на Конференцията на председателите – орган в ЕП, събиращ председателите на отделните парламентарни групи – бе взето скандалното решение, че комисиите на заетост и околна среда не могат да дадат мнението си по СЕТА, тъй като времето е прекалено малко.

Така, без обсъждане, бе гласувано предложението на 89-те депутати. За съжаление едва 258 евродепутати го подкрепиха, а 419 гласуваха против. Как гласуваха нашите представители? Цялата група на БСП гласуваха „за“ проекторезолюцията. Подкрепи я също и Ангел Джамбазки. За което заслужават поздравления. Срещу резолюцията са гласували под строй целите групи на ГЕРБ и ДПС. Николай Бареков не е гласувал.

Гласували „ЗА“ проверка на законността на споразумението

Георги Пирински, БСП

Георги Пирински, БСП

Илияна Йотова, БСП

Илияна Йотова, БСП

Момчил Неков, БСП

Момчил Неков, БСП

Сергей Станишев, БСП

Сергей Станишев, БСП

Ангел Джамбазки, ВМРО

Ангел Джамбазки, ВМРО

 

 Следващите показаха, че за тях „върховенство на закона“ не е нищо повече от клише за предизборна употреба! Гласували „ПРОТИВ“

Андрей Ковачев, ГЕРБ

Андрей Ковачев, ГЕРБ

Андрей Новаков, ГЕРБ

Андрей Новаков, ГЕРБ

Владимир Уручев, ГЕРБ

Владимир Уручев, ГЕРБ

Ева Паунова, ГЕРБ

Ева Паунова, ГЕРБ

Мария Габриел, ГЕРБ

Мария Габриел, ГЕРБ

Илхан Кючюк, ДПС

Илхан Кючюк, ДПС

Искра Михайлова, ДПС

Искра Михайлова, ДПС

Неджми Али, ДПС

Неджми Али, ДПС

Филиз Хюсменова, ДПС

Филиз Хюсменова, ДПС

Светослав Малинов, ДСБ

Светослав Малинов, ДСБ

Процесът по ратификация на СЕТА продължава, продължава и битката. След гласуването стана ясно, че все пак становищата на двете разбунтували се комисии ще бъдат допуснати в пленарна зала. Очаква се на 5-ти декември вътрешно да бъдат гласувани становищата на комисиите – по международна търговия, заетостта и околната среда – а голямото гласуване в ЕП е насрочено за 14-ти декември. Призоваваме всички български евродепутати да гласуват „против“ СЕТА, призоваваме и българските граждани да не пропускат възможността да поискат това от своите представители на сайта cetacheck.bg.

Коментари

коментара