През месец юли 2014г. над 230 неправителствени организации от цяла Европа инициираха регистрация на Европейска гражданска инициатива (ЕГИ) – механизъм, който дава възможност на поне един милион граждани да призоват пряко Европейската комисия да представи нови политически инициативи. Сдружение „Солидарна България“ беше сред организациите подкрепили начинанието.

Събирането на подписите трябваше да започне през септември. За съжаление ЕК отказа да регистрира ЕГИ с аргумент, че темата на гражданската инициатива е извън правомощията ѝ.

 

Политическо решение

Организаторите на инициативата припомнят примера на европейска инициатива по споразумението за свободно движение между Швейцария и ЕС, известно като „Swissout“, което беше прието през 2013 г. Въпреки че проектът е бил оттеглен от неговите организатори, регистрирането му от Европейската комисия създаде прецедент относно международните споразумения.

 

26933-640629-jadot_960_539„Разбира се, че Комисията не е взела това решение сама. Отхвърлянето на тази инициатива е преди всичко политическо решение“, твърди Яник Жадо, евродепутат от групата на Зелените. Той е изумен от липсата на политическа визия от страна на европейската изпълнителна власт по този въпрос. „Европейската гражданска инициатива дава на гражданите право на глас, като им дава възможност да изразят своите страхове. Ние не трябва да ограничаваме допълнително това пространство, което и без това е твърде ограничено“, твърди той.

 

Kuneva_EP_protest1„Категорично не съм съгласна с отказа да бъдат чути гражданите на Европа. Животът е наш, ние трябва да решим как да го подредим.“ – коментира действията на Европейската комисия евродепутатът Костадинка Кунева. „Трябва да вземаме участие по всички важни въпроси. Ако не ни допускат до свободно обсъждане, това означава само едно – договорките няма да са в наш интерес.“ – редом с други евродепутати, г-жа Кунева протестира срещу потайността на преговорите и скритите дори от европейските ни представители документи.

Българката стана символ на борбата на работниците и служителите за по-добри условия на труд. Както вече стана ясно основни трудови стандарти на Международната организация на труда не са припознати от щатите и при изравняване на регулациите европейските постижения в тази област ще бъдат заличени. Сега настояваме стандартите да се спазват, след това изобщо няма да има стандарти, на които да се позовем.

 

Самоорганизирана подписка

ЕК за пореден път доказа, че заседава, преговаря с лобистите на корпорациите, но отказва да се вслушва в гласа на европейските граждани. Отказът за регистрация на ЕГИ ще бъде обжалван пред съда.

Междувременно тъй като отхвърляме опита на Комисията да ни накара да замълчим, ще направим нашата европейска гражданска инициатива и без одобрение от Брюксел. Самоорганизираната подписка за броени часове събра стотици хиляди подписи. Квотата за България е 12 750 подписа.

След като подпишете, не забравяйте да напомните и на познатите си да го направят. Демокрацията не се предоставя отгоре, извоюва се отдолу!

 

Формуляр за събиране на подписи на хартия

 

 

Коментари

коментара