Позиция на сдружение „Солидарна България“ относно подготовката за подписване на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции

 

 

Loga_SB_ok 1 krugВ полусекретен режим, зад гърба на европейските граждани, се подготвя споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ, което засяга всички ни. За духа и част от съдържанието му научаваме от няколко изключително сериозни публикации, промъкнали се в българския печат, както и от протоколни изявления на президента Росен Плевнелиев и на вицепремиера Даниела Бобева, че България подкрепя ТПТИ.

За нежеланието на преговарящите от двете страни на  Атлантика да направят плановете си действително публично достояние говори и фактът, че ТПТИ с интереси за стотици милиарди и с несъмнен ефект върху работните места не се коментира широко в европейския и в американския печат. Сериозните анализи, които повдигат въпроси не само за ползите, а и за рисковете от подобно споразумение, се броят на пръсти.

 

Какво знаем до момента?

  • В подготовката на ТПТИ достъп до пълната документация имат основно представители на международните корпорации /само американските делегации се състоят от над 600 корпоративни адвокати и лобисти на отделни компании/. Организират се и срещи с подбрани неправителствени организации – но зад закрити врати, като на несъгласните с готвеното споразумение не се дава думата.

 

  • Предвижда се ТПТИ да изземва суверенитет, както от отделните държави, така и от ЕС, поставяйки се над разпоредбите на националното и европейското право.  Планирано е създаване на специални трибунали за арбитраж при спорове между инвеститори и държави. Те ще се състоят от корпоративни юристи, неподлежащи на граждански и обществен контрол, които лесно могат  да се превърнат от съдии в защитници на могъщите си клиенти. Техните решения ще са задължителни за легитимно избраните власти, без да подлежат на обжалване.

 

  • Сред целите на ТПТИ е не само отпадането на митата от двете страни на Атлантическия океан (със съответните загуби за националните бюджети и бюджета на ЕС), но и даването на изключителни привилегии на транснационалните компании. Така например тютюневият концерн „Филип Морис“ съди Австралия за закони ограничаващи тютюнопушенето. Лесно е да си представим с какъв ентусиазъм американските корпорации ще се борят за подобни свои „права“ в Европа, противопоставяйки се на нови нежелани от тях регулации. Същото касае и европейските мегаконцерни в САЩ.

 

  • Основателни са съмненията, че с ТПТИ ще се свалят гаранциите за произхода и качество на храните;  ще се заобиколи европейското ембарго върху редица продукти с недоказана безопасност върху човешкото здраве, включително съдържащи ГМО; ще се преодолее отхвърлянето на споразумението за авторските права АКТА, извършено от европейските правителства под бурния натиск на гражданите.

 

Ако ТПТИ цели всичко това, то в резултат от прилагането му демокрацията не само у нас ще става все по-формална и фасадна. Гражданите ще могат да избират свои местни власти, правителства и представители в Европейския парламент, но от тях ще зависи все по-малко, тъй като техните правомощия ще бъдат ограничени от ТПТИ. По същество това ще означава тиха продажба на европейската и на американската демокрации облечена в законова форма.

 

Сдружение „Солидарна България“ настоява българското правителство да излезе с бърз и ясен отговор на следните въпроси:

България участва ли в подготовката на ТПТИ и, ако – да, с кои свои политици и експерти? Какви предложения са направили те досега във връзка със защитата и гарантирането на националните интереси? Ако е имало такива предложения, с кои обществени среди са били съгласувани те? Правени ли са разчети и прогнози как ТПТИ ще се отрази на българската икономика и социалната сфера?

Ако се потвърдят съмненията , че държавата ни не участва активно в дебатите за ТПТИ, то това ще е висша проява на политическа безотговорност. „Солидарна България“ настоява институциите да започнат открит диалог с гражданите по многобройните въпроси, които повдига Трансатлантическото споразумение. Преди да са се състояли такива дебати считаме заявените позиции от г-н Росен Плевнелиев и от г-жа Даниела Бобева за ангажиращи единствено техните персони.

 

„Солидарна България“ се обръща към широки слоеве от българското общество да настояват и да изискват информация по темата от всички свои представители и институции. Специално се обръщаме към:

1. Природозащитните сдружения. Ще позволим ли да се заобиколят забраните за храните със съмнително качество или да се узаконят,  въпреки действащия мораториум, договорите за проучване и добив на шистов газ?

2. Потребителските организации. Ще се поинтересуват ли кои стандарти за защита на потребителите се предвиждат в ТПТИ – високите европейски  или ниските американски? Или пък в процеса на преговори ще се стигне до компромисно средно положение, което пак ще означава отстъпление от европейските стандарти?

3. Земеделските производители. Ще се съгласят ли с отпадане на европейските субсидии за произведена земеделска продукция?

4. Протестиращите срещу олигархията в България и за прозрачност в управлението. Ще видят ли в ТПТИ контурите на още по-неконтролируема  олигархична власт, която се заражда на наднационално ниво?

 5. Синдикатите. Участват ли в подготовката на ТПТИ и как ще гарантират правата на хората на наемния труд, ако споразумението влезе в сила?

 6. Работодателските и индустриални съюзи. Готови ли са техните членове за втора вълна на либерализация на вноса след приемането ни в ЕС?

7. Медиите. Фактът, че фундаментално споразумение, засягащо живота на милиони хора се подготвя на практика на тъмно, не е ли професионално предизвикателство към тях да осветят договореностите и да информират европейските граждани?

8. Политическите партии. Какво знаят за ТПТИ, имат ли предложения и възражения, информират ли членовете си за последствията от прилагането на Трансатлантическото споразумение ? Последното с още по-голяма сила важи за левите сили и специално за председателя на Партията на европейските социалисти г-н Сергей Станишев, тъй като ПЕС е коалиционен партньор в сегашната Европейска комисия и без нейното съгласие подобно споразумение трудно би могло да се осъществи.

 

Ние сме категорично против правомощия на българските и европейските граждани, както и на демократично избраните от тях легитимни институции, да се прехвърлят на неконтролируеми от никого частни структури, компании, корпорации! Обръщаме се с апел към цялото общество, а в частност и към членовете на българските партии,  да настояват за същото пред избраните от тях политици. Изискването на цялата информация за ТПТИ е необходимо условие, за да могат гражданите да направят информиран избор на предстоящия вот за Европейски парламент.

Отговорът на така поставените въпроси и отношението към ТПТИ ще бъде мерило за отношението на „Солидарна България“  към партиите и кандидатите на тези избори! Изправени пред опасност от посегателство срещу демокрацията, повече от всякога се нуждаем от солидарност на обикновените хора в България, в Европа и от двете страни на Атлантика!

 

 

Позицията на сдружението беше разпратена до президента на Република България, Министерски съвет, българските депутати в Европейския парламент, еврокомисарят Кристалина Георгиева, партии, синдикати, работодателски организации, медии и неправителствени организации. С повдигнатите в нея въпроси беше запознат и г-н Тиери Репантен, министър по европейските въпроси на Република Франция.

 

Английска версия.

Коментари

коментара