Съпредседателят на Демократичната партия на народите (ДПН) Салахедин Демирташ отправи силно послание за създаването на кюрдска държава от Вашингтон. Той се намира там за участие в конференция по покана на Института за Близък Изток. Държавният департамент потвърди, че въпреки че няма официална покана, Демирташ ще проведе срещи във външнополитическото ведомство на САЩ.
Пред голяма кюрдска аудитория лидерът на ДПН отбелязва: „Ние направихме много за нашето национално единство….от Махабад, Сина, Камишли, Джазира, Африн, Ербил, Киркук, Синджар, Амед до Ван ние имаме нашето сърце в едно място и гледаме в една посока. Според мен в началото на 21-ви век ние направихме много сериозна крачка към заемането на нашето място сред уважаваните нации, за да живеем като една нация….” След като обозначава градове в Турция, Ирак, Сирия и Иран той продължава: „Ние не искаме ничия земя, ние не искаме ничия собственост. Ние искаме само това, което ни принадлежи. Обстоятелствата са зрели, международната общност ще ни разбере.” Според него кюрдският въпрос е ключът към сигурността и мира в Близкия Изток.

Салахедин Демирташ

Салахедин Демирташ

Демирташ поставя ясен акцент върху връзката между битката срещу терористите от ИДИЛ и осъществяването на кюрдското единство. В своето изказване лидерът на ДПН говори по-скоро като представител на кюрдите, а не като политик от Турция, въпреки отправените срещу управляващите в Турция и лично срещу Ердоган критики. Въпросната изява е най-силното вербализирано послание за създаването на кюрдска държава през последните месеци.
В този контекст е необходимо да се добави, че на конференцията на сирийската опозиция в Риад, която ще се проведе в периода 8-10 декември, няма да участват представители на сирийските кюрди. Участващите там изискват от тях да декларират преди да пристигнат в столицата на Саудитска Арабия, че са за единна Сирия и че са против правителството на Башар Асад. Лидерът на сирийската кюрдска партия Демократичен съюз Салех Муслим, която е политически изразител на кюрдската милиция „Части за народна защита” (ЧНЗ), нееднократно е говорил за единна, демократична и плуралистична Сирия, но по втория въпрос не се е произнасял. Анкара, за разлика от САЩ, възприема военно-политическите субекти на сирийските кюрди като филиал на забранената в Турция ПКК и ги обявява за терористични.
Няколко пъти в Северна Сирия туркменските милиции влязоха в престрелки със Сирийската демократична армия, чиято основна композанта е ЧНЗ. Преди около месец САЩ предоставиха на сирийските кюрди 50 тона въоръжение, а преди няколко дни руски самолети хвърлиха 5 тона оръжие в територии, контролирани от кюрдските милиции. От полевата информация се вижда, че Вашингтон и Москва разчитат силно на кюрдските части в изпълнение на различни оперативни задачи. Интересното е, че и двете държави имат амбиции да разширят своето присъствие на терен, най–вече за техните ВВС. Според информация от местни източници американските военни са завършили разширението и модернизирането на старо летище за селскостопанска авиация в Тел Хаджар, в провинция Хасаке, което се намира под контрола на ЧНЗ. От там ще се извършват доставките на жива сила и техника.

Жени от кюрдските "Части за народна защита".

Жени от кюрдските „Части за народна защита“.

Паралелно с това Русия смята да изгради втора ВВС база, Аш Шейрат, (освен тази в Хомеймим, провинция Латакия) в провинция Хомс. Нейните основи са поставени още през 80-те години на ХХ век, по съветско време. Тогава бившият президент Хафез Асад е искал командването да бъде поверено на сирийската армия, а не на съветския Генерален щаб. Наблюдатели отбелязват, че сега обстоятелствата са променени и най-вероятно заедно с въпросната ВВС база, ще започне изграждането и на постоянна военноморска база в пристанище Тартус. Според западни експерти базата Аш Шейрат в Хомс ще бъде използвана също и от ирански военни самолети.

Коментари

коментара