Всички предчувствахме, че това ще се случи. Че зад артистичното бълбукане на двумесечните протести плетат своята мрежа политическите комбинатори. И ето, че злоупотребата с гражданската енергия вече е факт. Вчера ГЕРБ и окрилената от протеста десница, нарекла се Реформаторски блок, официално приватизираха гнева на улицата. Мястото на красивите и умните бе окупирано от партийните агитки. Двете формации зарязаха преструвките, свалиха маските на „обикновени граждани“, зад които се криеха досега, и възседнаха протестите – това, от  което всички се страхуваха, защото актът им рискува задълго да посее съмнение в спонтанността на всяка гражданска активност оттук нататък.

Веднъж приели да участват в общи действия срещу правителството, ГЕРБ и Реформаторският блок са вече съучастници в подмяната на гражданската енергия и нейни ползватели в частен интерес. Общият им грях, щат не щат, ще ги спои трайно. Колкото и да отричаха, както и да  мимикрираха, десните партии са на път да върнат ГЕРБ на власт. В това вече няма никакво съмнение. И отново в познатия ни фарисейски стил, белязал целия политически път на българската десница, това се върши с претенцията за невинност, за демократичност и дори с известен естетически снобизъм (пърформанси, ивенти, театрален мизансцен, стрийт арт).

Десните партии просто изиграха протестиращите – онези, които излизаха всяка вечер на улицата по вътрешно убеждение, а не партийните симпатизанти, маскирани като граждани, които отдавна са наясно с целта на мероприятието. Десните яхнаха публично протеста. Но амбициите им не спират дотук. Сега се опитват да обяздят и ГЕРБ, колкото и нелепо да изглежда това при сегашното съотношение на силите. След като изсмукаха енергията на протеста, партиите от реформаторския блок ще се опитат да източат и част от електората на ГЕРБ при евентуални избори, без която няма как да прескочат парламентарната бариера. Макар и сравнително малък, процентът им ще се окаже решаващ за управлението на страната, а Бойко Борисов ще се види принуден да се съобразява с тях.

32

Ще се случи онова, за което отдавна подозираме признатите отвън за „европеидни“ партии от Реформаторския блок като Движение „България на гражданите“, ДСБ, всякакви седесета и прочее ще ашладисат „популистката“ ГЕРБ и всичко ще си остане пак същото, само дето на Борисов ще му бъдат надянати юзди. Точно това би се случило, ако изборите са сега. С ума и красотата на протестиращите десницата ще върне триумфално ГЕРБ на власт, но вече в нова конфигурация.

С което не казвам, че сегашните управляващи трябва да останат. Напротив. Само отбелязвам, че една шайка манипулатори ще свали друга банда измамници и в това няма нищо радостно за българската демокрация. Както и да ни опаковат посланията си двете агитки, подмяната е очевидна. От развитието на ситуацията печелят само лошите. Ще се оправдаят подозренията на БСП, ДПС и „Атака“, че протестите, започнали спонтанно, вече са партийно организирани и зад тях прозират користни интереси. Факт!

Също толкова верни остават и твърденията, че новата тройна коалиция между социалисти, депесари и атакисти е зловредна и морално компрометирана. Така всеки от лагерите ще получи легитимност за пред избирателите. По някаква иронична закономерност на съдбата един преврат ще бъде отменен от друг. Медийният преврат в навечерието на изборите около аферата „Костинброд“, осигурила властта на сегашната тройна коалиция, ще бъде пометен от новия преврат на десните реформатори. Чрез масови протести, улични безредици и окупация на парламента по добре познатия ни сценарий от 1997г. У нас политическото въображение никога не е било особено развито. Сценарият вече е в ход от вчера. Организационният опит на бившите управляващи не е за подценяване, като се има предвид финансовото им състояние, подплатено с милионите от държавни субсидии. Така милиционерите ще свършат подривната работа, а десните реформатори ще излязат на сцената целите в бяло и с безупречна международна легитимация. Последните социологически проучвания рязко ускориха събитията. Водещата позиция на БСП в електоралните нагласи наложи бързи действия от страна на опозицията. Затова ГЕРБ заряза смирението, което демонстрира с връщането си в парламента, и спешно смени курса. Само незабавни избори могат да спрат окопаването на БСП във властта. ГЕРБ и Реформаторският блок определено ще спечелят от избори сега. Борисов пръв го осъзна преди два месеца, когато протегна ръка на раздробената десница за общи действия. Съсухрянето на протестите през последните седмици също извиква спешната необходимост от подкрепление, за да продължи натискът за нови избори. Връщането към класическото противопоставяне на прехода леви/десни обслужва и БСП, връща й самочувствието на хегемон вляво. Процесът влиза в познатото ни от две десетилетия русло. Става управляем. Затваря се нишата за поява на нови партии извън матрицата. Енергията на протестите на практика ще захрани статуквото. Гражданското общество отново ще бъде впрегнато в месомелачката на партийното противопоставяне. С избистрянето на двата основни лагера протестът ще се разпадне от само себе си, а олигархията ще се поздрави за успешната акция по овладяване на неконтролирания гняв. Уви, в този сценарий отново ги няма добрите. Просто бе подменена абревиатурата на ОДС. А БСП остава въздесъща.

Коментари

коментара