Въпреки наложеното клише, според което немците нямат чувство за хумор, скечове от сатирични телевизионни предавания в Германия са едни от най-гледаните и превеждани на други езици. В обсега на комиците попадат не само представители на местния, но и на световния политически елит.

Турският президент Реджеп Ердоган щеше да остане незабелязан сред всички останали политически герои, ако не беше предизвикал възмущението на световната преса с натиска, който упражнява върху германския посланик в Турция, заради двуминутна песничка, излъчена в предаването „Екстра 3“ на обществената телевизия. Представителят на Германия е бил привикан, за да даде обяснение за „пасквила“ срещу Ердоган.

Видеото е кратко и показва диктаторската същност на турския президент, критикува насилието срещу кюрдите и ограничаването на свободата на словото. Комиците осмиват имперските амбиции на Ердоган. Липсата на демокрация обаче не смущава европейските лидери и канцлера Меркел в частност, които са склонни да си затворят очите пред потъпкването на основни човешки права и масови убийства и водят разговори за ускорено приемане на Турция в ЕС.

Пред агенция Франс Прес, турски дипломат е заявил, че Ердоган настоява видеото да бъде изтрито. Клипът обаче вече е качен безброй пъти и в youtube, и във фейсбук. Преведен е на няколко езика. В следващото видео можете да го намерите с български субтитри.

 

 

 

Коментари

коментара