В последните дни левите среди бяха разтърсени  от трусове на възмущение. Причината –  „предателството“ на кандидата за номинация за президент на САЩ Бърни Сандърс.

Vladimir_Nikolov

Владимир Николов

Много бързо забравихме, че Сандърс водеше борба за номинация от името на ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ, което само по себе си поставя съответните изисквания за партийна дисциплина. По-важното е друго. Лявото като политическо направление изхожда от идеята за прогресивното движение на историята като един постепенен, бавен и диалектически обоснован процес. Марксизмът е изградил цяла наука за бавното натрупване на икономически, социални, етични и разбира се идейни условия, които в определен момент влизат в същностно противоречие със заварената политическа организация. Това предизвиква колизия, която обикновено се изразява в революция. Следователно революцията не е импровизирана авантюра с едноличен адрес, събрал патетично мечтите и бляновете на милиони, които накрая коварно били излъгани от лицемерния сенатор.

Явно много хора си представят промяната в образа на як момък, излязъл от средновековна приказка, който размахва сабята на историческата справедливост, обезглавява ламята, а след това всички заживяваме в хилядолетното царство на щастието. Що за библейска карикатура? Откога политиката е арена на приказното?

Sanders_bg2

Да оставим настрана какво е обещавал Сандърс. Каквито и клетви да е давал, говори много зле за хората, които са му повярвали толкова буквално и са си въобразили, че финансовата хидра от Уолстрийт ще бъде нокаутирана със замах. Естествено, че подобна битка задължително ще отнеме десетилетия и това няма да е сблъсък само между гражданите и финансовите кръгове, но това е и война, водена в самия Уолстрийт и бих казал най-вече на терена на Уолстрийт.

Самата поява на явление като Бърни Сандърс е знак, че в американското общество е налице динамика с огромен интензитет, при това в прогресивна посока. Дори и с просто око може да се констатира появата на явление като Барак Обама. Последният дойде на власт с предложение за широки и неартикулирани от десетилетия социални реформи. Колко от тях изпълни и дали се е оказал популист нас това не ни интересува – интересува ни че има движение в самото общество, че е налице някаква степен на съзряване.

След това имаме по-радикален лидер – Сандърс, който, макар и да не достигна до финалния спринт, успя да акумулира многомилионна подкрепа.  Тенденцията е видна – махалото е вече с няколко градуса по-наляво.

Двата горепосочени случая отразяват логиката на историческия процес – най-напред се натрупват съответни обществени очаквания и след това се появява личността, която да ги изрази в политическото.

В същото време обществото очевидно не е достигнало до онзи етап на осъзнаване, за да бъде нарушен двуполюсния модел и да се изгради нова партия с марксистки фундамент или самата Демократическа партия да придобие постепенно подобен облик. Това несъмнено ще се случи, но изисква много време – една историческа променлива се осъществява понякога в рамките на 2-3 поколения!

В близкосрочен аспект действията на Сандърс също носят позитиви. Най-напред сенаторът промени цялостната кампания на Клинтън и я вкара в теми, които тя преди това заобикаляше. Хората, които стоят зад Клинтън не може да не си дават сметка за обществените тенденции, включително и в собствената им партия. Самият факт, че бяха вкарани в режим на лавиране, е политическа победа за кампанията на Сандърс.  Със сигурност разумът предпочита на президентския престол Клинтън (с всичките й обвързаности с финансовите акули) с евентуален вицепрезидент Сандърс, отколкото представителя на най-ретроградните  кръгове в американските политически среди – Доналд Тръмп.

Обществените тенденции не са терен за реализация на копнежи за бърза справедливост. Абсурдно е да се дават морални оценки на Бърни Сандърс без да се анализират обективните обстоятелства и без да се държи сметка, че общественият процес е именно ПРОЦЕС (с цялата характерна за един процес вътрешно обоснована закономерност в развитието на причинно-следствени връзки),

Общественото съзнание е много силна, мощна категория. Веднъж закрепне ли, кристализира ли идейно, няма как да бъде пречупено. Вярно е, че с това расте и съпротивата от най-закостенелите представители на политическия и социален елит. Но точно в този нарастващо интензивен конфликт се осъществява и обществената еволюция. Така че не е редно да говорим за изгубени надежди и пречупени мечти.

 

Според мен е време да се отърсим от две съществени заблуди.

Заблуда № 1: „Уолстрийт е едноизмерно проявление на злото”. Важно е да съобразим, че  нещата в този финансов инкубатор не са толкова еднопластови и са налице най-разнообразни тенденции. Уолстрийт не е продукт на конспиративен мозък, някаква закъсняла и пародийна Deus ex machina, която води света към Апокалипсис.  От позициите на марксизма капиталът засега е най-висшата форма на икономическа активност. И от неговата матрица ще се създаде неговата противоположност.  Най-могъщите леви идеи в Щатите се акумулират именно в големите частни университети;

Заблуда № 2: Преклонението пред отделни личности – Ципрас, Варуфакис, Корбин, Сандърс и пр. В изграждането на един своеобразен култ към определени личности като въплъщение на донкихотовското, рицарското начало се съдържа ядката на бъдещото разочарование. След като сме придали на някого свръхморални качества, съвсем естествено е обекта на нашите въжделения да не е в състояние да ги покрие. Чия е вината за разочарованието – негова или наша? Мисля че е време да изоставим всякаква идолизация, всякакъв намек за суеверен волунтаризъм и да се върнем към идеите. Личностите са просто слуги на идеите. Как някой ще предаде нещо по-силно от него, т.е. идеята?!

 

 

Коментари

коментара