Ваня ГригороваУправляващите докараха хиляди бедни и болни на демонстрация, за да оправдаят ината да довършат мандата си. Редно беше в замяна да покажат дългосрочна мисъл за „малкия човек“, защото митинг година не храни. Синдикатите също се показаха, което налага публиката спешно да чуе поредната порция социални менте-реформи.

 

Първото, за което се сети правителството, е осакатеното предложение на Реформаторския блок за необлагаем минимум, но маскирано като данъчно облекчение за хората на минимална работна заплата. Натрупаните през годината вноски ще се връщат накрая. Достатъчно доказателство, че това не е планиран ход, е фактът, че едва сега, след първо четене на бюджета за следващата година, ще бъде изработено предложението.

 

Вярно, задължително условие да ползваш облекчението е… да имаш работа. Колко ли от хората, доведени от партийните централи, работят на трудов договор? Чухме митингуващ да казва, че се надява да си намери работа. Други бяха привикани, защото са кандидати за позиции в държавни и общински структури. Разкриването на реални работни места обаче е по-трудно от нормативните финтове.

 

Морковът

Все още няма конкретен законопроект. Но да обсъдим намерението. Десните вече го направиха. Каролев е дълбоко притеснен от намалението на приходите в хазната. Пропуска, че при прогресивно облагане на заплати и особено на корпоративни печалби, бюджетът няма да усети отлива от мизерните възнаграждения на работещите бедни. Но първо трябва да отговори за държавните приходи ли мисли или за печалбите на едрите „предприемачи“.
И още – добре ще е икономистът да смята промените в бюджетните приходи не на база 34лв. размер на данъка при МРЗ /340лв/, а на около 30лв., защото първо се отчисляват социалните осигуровки. Данъкът се начислява върху остатъка. Тези детайли са важни и сметките не бива да се правят на салфетка, когато даваш препоръки за държавна политика. За него обаче плоският  данък е „социален“, а шивачките взимат високи заплати. Не живеем в един свят, но го канят тук-таме, та да уважим и неговото творчество.

 

Неочаквано Реформаторският блок също възропта. Не били предложили МРЗ да не се облага, а да не се удържа данък на тези, които получават социални помощи?! Нищо подобно не пише в програмата им.  Там дословно е записано: „Необлагаем минимум – да бъде въведен чрез възстановяване на удържания данък и данъчни отстъпки само за хората с годишен облагаем доход под прага на минималната работна заплата.“.
Визира се МРЗ, данъкът ще се удържа, а на края на годината – ще се връща. Мярката е почти същата като правителствената. Сега се промъкват други трактовки. От неудобство, че са в един отбор с прокълнатото правителство или като шанс да се отърват от популистките опити за олевяване, реформаторите се отрекоха от собственото си произведение.

 

Единствената разлика в предложението на едните и на другите е, че при необлагаем минимум /предложението на РБ/, първите 340лв. на всеки работещ няма да се облагат. Ако наистина са планирали да предложат подобна мярка, г-н Каролев има сериозна причина да се притеснява. Защото намалението на приходите в бюджета, което задължително ще последва след приемане на необлагаем минимум, може да се компенсира само с прогресивна данъчна скала.

 

Възможни последици от данъчното облекчение

Предложението безспорно ще даде глътка въздух на тези, които получават мизерни възнаграждения. Веднъж годишно. Но изцяло сгрешена е философията на данъчното облекчение. С годишното връщане на данъка управляващите не признават, че това са крайно необходими суми за текущи плащания и необлагаемият минимум /реален/ е нужен тук и сега. Сметките не чакат. Целта е на края на годината хората да приемат върнатия данък като щедър дар, а управляващите – като единствените загрижени за работещите бедни. Нищо че изобщо не е трябвало да ги взимат. Междувременно разходите за електричество, вода и пр. ще продължат да се трупат, съдия-изпълнителите да напират.

 

Ползването на средствата от данък през годината може да се разглежда и като безлихвен кредит на правителството. За да си вземат парите обаче работниците ще трябва да попълнят данъчни декларации. Някой представя ли си изобщо как шивачки и чистачки ще си попълнят декларациите, без да се налага да ползват консултантски услуги?

 

Най-ярка е вредата за служителите със заплати малко над минимума. 341лв. в трудовия договор означава, че дължат данък и ще получават по-малко, отколкото тези с минимална работна заплата. Така ще изглеждат чистите приходи от заплата при предложения модел:

 

Danuchno_oblekchenie_50

Изчисленията са за трета категория труд, при настоящия размер на социални осигуровки.

 

Служителите с 380лв. заплата ще получават колкото тези с 340лв. Едва при брутна заплата със сто лева над минимума чистото възнаграждение е равно на МРЗ. По този начин служителите, които получават малко над минимална заплата, ще бъдат насърчени да поискат по-ниско възнаграждение. Поне официално. Осигурителните системи ще загубят приходи и това ще влоши още повече финансовото им състояние. Иначе всички говорят за борба със сивата икономика.

 

Прогресивно данъчно облагане /корпоративно и на физически лица/, необлагаем минимум и премахване на осигурителния таван могат да сложат край на безкрайните, безлични и вредни маневри. Е, тогава министърът на икономиката няма да може да рапортува пред външни организации, че данъчните закони няма да се променят. Вярвам, че ще го понесе.

 

Популисткото данъчно облекчение е резултат от твърдия отказ на ДПС да промени плоското данъчно облагане, позьорската левичарщина на БСП и артнационализма на Сидеров. Но втори мандат под диригентската палка на десни икономисти и отмъкнати от реформаторите предложения няма как да повиши сринатото доверие към псевдосоциалистите. Дори и пред заплахата ГЕРБ.

 

 

Коментари

коментара