Докато Бургаската окръжна прокуратура още сглобява оперативните следи на това, кой, как и защо е извършил атентата на летище „Сарафово“ на 18 юли 2012 г., е нужно да се обърне внимание и на геополитическите измерения и различни успешни и неуспешни атентати в Европа срещу еврейски цели.

Засега логичните версии, по които се работи, са две – Хизбулла и „Ал Кайда“. „Стандарт“ се зае да изложи хипотезите, като представи информация от джихадистки сайтове, публикуваните известия от различни групировки и ги сравни с информацията в западния печат за терористични актове, подобни на този в Бургас.

Три дни след покушението в световните медии се промъкна новината, че организация на име „Ал Кайда ал Джихад“ е поела отговорността за атентата у нас, но не беше посочен нито първоизточникът, нито текстът на посланието, което гласи:

„Месецът на Рамадан е месец за джихад и за самоубийствени атентати, месец за въоръжена битка срещу враговете на Аллах и Пророка му – евреите и техните поддръжници американците. Уповавайки се на Аллах, един от нашите джихадистки отряди успя след кратко проследяване да взриви пътнически автобус с еврейски туристи, които узурпират светите земи на България. И ние обявяваме – нашият джихад е отворен по всички фронтове за борба срещу евреите и американците, докато те не напуснат земите на исляма.“

Съобщението бе публикувано на 21 юли 2012 г. в ливанския вестник „Ел Нашра“.

Въпреки че самият атентат бе извършен два дни преди началото на Рамадана, ако изявлението е вярно, това означава, че покушението е било планирано предварително да отбележи настъпването на свещения месец.

За сащисаните читатели, които за първи път чуват, че страната ни е причислена към ислямските свети земи, е редно да поясним, че според представите на глобалния джихад България заедно с Испания, Босна, Еритрея, Македония, Косово и Албания се счита за мюсюлманска територия заради дългото ни пребиваване в Османската империя.

Както „Стандарт“ първи съобщи, броени часове след покушението в Youtube и Facebook бе пуснат клип, прославящ мъченическата операция на шведския гражданин Мехди Газали в Бургас. Досега не е публично известно, че в социалните мрежи е разпространено и второ видео с интервю с Газали, с продължителност 1 час и 40 минути. То е публикано от близкия до джихадистите медиен център „Ал Якин“.

Освен половинчасов разговор на арабски с шведа от алжирско-фински произход присъстват и кадри с бивш министър на талибаните, който защитава свободата на словото, а също и филм за затворници мюсюлмани в Гуантанамо, Ирак, Палестина и другаде. Второто видео е много по-професионално издържано – с майсторски видеомонтаж, режисура и е заснето от една от главните медийни мрежи към „Ал Кайда“ – „Сахаб“.

Българските и шведските власти светкавично отрекоха „живата бомба“ да е бил Газали. Ако не е той, въпросът е кой е тогава? Дори при неизвестен извършител почеркът на „Ал Кайда“ лесно приляга на взрива на летище „Сарафово“. Като при повечето терористични организации, и в „Ал Кайда“ има разделение на труда. Групата на преките извършители – хората, които разузнават потенциалните цели, набавят материали за сглобяване на бомбата и извършват самия атентат, са подкрепени от медийния апарат на глобалния джихад, който действа като независим отдел. По този начин политическото сътресение, причинено от загубата на човешки животи и материални поражения, е хиляди пъти увеличено посредством видеоклипове, публикации с биографични данни за атентаторите, изявления от организации, поемащи отговорност, а също и статии, възхваляващи стратегическия замисъл на всяка касапница. Още веднага след 11 септември започна напливът на подобни сайтове, а с времето те се усъвършенстваха и превърнаха в огромни редакции – с интервюиращи журналисти и репортажи от различни страни, както и масово циркулиращи документи, план-програми, учебници по терор и списъци с потенциални цели за атака. Електронният джихад напоследък се е превърнал и в основно средство за набиране на доброволци за „живи бомби“ или за бойци в Сирия, Сомалия, Афганистан и Чечня.

Особено показателна в случая е план-програмата „Керванът на мъчениците“, публикувана от Военния комитет на „Ал Кайда“ на Арабския полуостров в средата на 2011 г. Целта е да се активират по нета екстремисти, които нямат достъп до преки вербовчици за джихад или до тренировъчни лагери. Желаещите трябва сами да проучат потенциални места и цели за подобни операции, да съберат нужните материали и да сглобят бомби, да измислят схемата на атака и съответно да я осъществят. Атентаторите изпращат предложенията си до Военния комитет, който ги одобрява предварително.

Поради съображения за сигурност екстремистите се опитват да наложат нов модел – джихад на свободна практика със солови изпълнители. Единствената връзка между извършителите и интернет вербовчиците става чрез засекретени имейли и чат стаи, където те информират Военния комитет, който от своя страна одобрява плана за атака и поема медийното отразяване на джихада. Менторите от своя страна провеждат дистанционно обучение на самодейците – видеа, инструкции за градски бой и наръчници за сглобяване на бомби. Четирите най-предпочитани мишени са САЩ, Израел, Франция и Великобритания, като репертоарът от цели включва публични фигури, открито враждебни към исляма, икономически цели – борси, пазари и компании, военни академии и казарми, западни медии.

Как план-програмата се прилага на практика, става ясно както от нападенията на Мохамед Мера в Тулуза, така и от предотвратения терористичен акт през юни 2012 г. в Манчестър. Те приличат на бомбата в Бургас по набелязаните цели – еврейски интереси в западни страни, дело са на единаци или на малки групи, които сами се подготвят, проучват места и възможности за нападение, приготвят взрива и избират оръжие.

Мера обучен за воин единак

В първото съобщение за атентата в Бургас в джихадистките форуми се казва: „Вчера беше Мохамед Мера, днес е Махди ал-Газали, а утре… кой знае?“ 23-годишният Мохамед Мера вся ужас във Франция миналия март, когато в смъртоносен 8-дневен рейд уби трима френски войници и нападна еврейско училище, където разстреля три деца и техния учител. Той бе ликвидиран след 32-часова престрелка с командоси в дома си в Тулуза. Терористът извърши нападенията с мотор и снимаше убийствата с вързана на кръста му видеокамера. Непосредствено след смъртта му в интернет бе публикувано послание от „Джунд ал Хилафа“ („Армия на Халифата“), близка до „Ал Кайда“ и пакистанските талибани групировка. От текста се разбира, че е обучаван в тренировъчен лагер в Афганистан да бъде жива бомба, но заради френския му паспорт е преценено, че е по-удачно да извърши нападения с огнестрелно оръжие във Франция. Общото между шведа Газали и Мера освен алжирските им корени е, че и двамата са били ученици на екстремисткия шейх Омар Бакри по време на проповедническата му дейност в Лондон, което той потвърди в българската преса.

Семейство бърка бомба в кухнята

Мохамед Саджид Хан и жена му Шаста Хан бяха осъдени за тероризъм миналия юли в Англия съответно на 7 и 8 години затвор. Двамата свалили наръчник от интернет и се научили как с подръчни материали да сглобят мощна бомба. Почти готовият експлозив бил намерен в дома им в Олдъм. Съпрузите Хан планирали да вдигнат във въздуха синагога и еврейски център. В компютъра им са намерени 71 клипа с екзекуции и наръчници по тероризъм на „Ал Кайда“. Полицията нахлула в техния дом след битов скандал, при който братът на Шаста ги натопил пред властите. Това е третият терористичен заговор срещу британски евреи, който е пресечен напоследък. Преди това 9 британци бяха обвинени за изпращането на писма бомби до различни цели, включително и две синагоги.

Коментари

коментара