Marsi_RiisВ началото на декември в хотел „Кемпински София“ бе проведена конференция под надслов „Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ): Перспективи пред малкия и средния бизнес“.  Организаторите от Българската търговско-промишлена палата и Американската търговска камара дебатираха с представители на българското правителството, Института за пазарна икономика и американския посланик очакваните ползи за българския бизнес от „амбициозния“ договор. Тъй като условието заинтересованите да се включат в дискусията включваше заплащане на входна такса в размер на 110 лева, външните хора са се изчерпвали с представители медиите.

 

Разбира се, на първо място са присъствали обещанията за „растеж и работни места“ – част от изтеклата комуникационна стратегия на Европейската комисия относно споразумението. Липсващата конкретика е била заменена с призиви България да побърза с приемането на Трансатлантическото партньорство. На събитието г-жа Марси Рийс е оповестила данни за очакваните ползи – 7,7% ръст на българския износ. Информацията, според нея, е част от анализ на БАН за ТПТИ.

 

На въпрос „Има ли такъв доклад и къде българското общество може да се запознае с него?“ проф. д-р ик. н. Иван Ангелов – член-кореспондент на БАН и част от Института за икономически изследвания на академията, отговори, че такива анализи не са правени. Това отваря поредица въпроси:

 

  • Как г-жа Рийс е прочела доклад за ТПТИ, след като член на Научен съвет на БАН няма информация за него?
  • Ще разкрие ли американското посолство текста, на който се позовава? Българската академична общност следва да знае дали някой не злоупотребява с името ѝ.
  • В случай, че такъв анализ няма, ще се извини ли американският посланик за невярната информация, с която поддтиква българските управляващи към прибързани решения?

 

Коментари

коментара