„Има политически сили, които искат да си намерят извинение за изборните резултати и затова подлагат на съмнение механизмите на преброяване, които прилага „Информационно обслужване“.“
Борисов 2013г.? Не! Станишев 2009г. /статия в сайта на БСП от 26.05.2009г./.
Днес Станишев е в опозиция и спори със себе си.

 

Ваня Григорова

Да си припомним една работеща и полезна институция в Холандия – Централна агенция за планиране. Подобна вероятно можем да си направим и тук. Тъй като традиционно не сме научени да четем предизборни платформи, а и за предстоящите избори обещаващите са десетки, добре е някой да ни казва какво съдържат програмите и колко ще ни струва това. След дългогодишното дискредитиране на българските институции, не без активно разграждане отвътре, дали някой избирател ще се довери на изводите й обаче е под въпрос…

Две седмици преди изборите се сформира анти-ГЕРБ коалиция. БСП, ДПС, ДСБ, „Атака“, „Движение България на гражданите“ и неправителствени организации се обединиха в Коалиция за ЦИК 2 – паралелно преброяване на гласовете. Може би това е най-обяснимата стъпка, след няколко години подслушване, подхвърляни флашки, срив на демократичните принципи.

Няма как да не си зададем въпроса: каква е файдата? Ще ни донесе ли „австрийското“ преброяване повече сигурност, че няма да злоупотребят с нашия глас?

Отговорът е „Не“. За да се обоснова, се налага да опиша какъв е пътят на бюлетините и протоколите, как се броят гласовете, има ли публичност на резултатите от изборите.

 

Къде гласът ни може да бъде „трансформиран“, след като пуснем бюлетината в урната?

  • По време на преброяването на гласовете в СИК /секционна избирателна комисия/ – стаичката в училището, където се извършва гласуването:

– При купен СИК, вотът в бюлетините е такъв, какъвто го иска поръчителят. „Правилните“ бюлетини формират „правилен“ протокол. Единственият начин да се установи манипулацията е да се преброят неизползваните бюлетини – действие невъзможно, най-малкото защото никога не е 100% сигурно колко бюлетини е получила СИК. Начинът да се предотврати манипулацията – на броенето да присъстват външни лица или да бъдат монтирани камери.

– Недобросъвестен член на СИК да унищожи чрез допълнително задраскване част от неудобните бюлетини. Затова всички представители на партии в комисиите трябва да бъдат изключително наблюдателни.

  • При попълването на протокола от СИК – при по-тежки избори и дълъг списък с кандидати съществува риск от неволни грешки – разместване на редове при изписване броя на гласовете /записване реалния брой на кандидат № 18, вместо на кандидат № 17 например/.

Веднъж написан, подписан от всички членове на СИК /представители на различни партии/, подпечатан и прибран в определения за това плик, протоколът не може да бъде манипулиран!

Трима от членовете на СИК /от различни партии/ съпровождат протокола и бюлетините до РИК, където данните от него се въвеждат в електронна система. При неизлизащи контроли /пример: сборът на действителните и на недействителните гласове да бъде равен на броя на всички пуснати гласове/ софтуерът сигнализира и очевидни технически грешки се поправят на място от представители на три партии. След като са въведени в системата, резултатите отново се принтират и извлеченията се проверяват и подписват от членове на съответната СИК.

Няколко дни по-късно същите протоколи могат да бъдат намерени на сайта на ЦИК. Всеки гражданин има възможност да провери какви са резултатите на изборите по секции.

Пример:
Парламентарни избори 2009 – протокол на РИК за 24 МИР, протоколи на СИК към 24 МИР

 

Традиционно големите партии правят и паралелно преброяване.

Това означава, че представители на партиите взимат копие на протоколите на СИК /извлечение/ още в училището, където се провеждат изборите. Резултатите от тези копия се обобщават по административни райони, след това на градско и национално ниво. Т.е. организациите с развити структури по места разполагат с информация за броя на гласовете и резултатите дори преди те да бъдат оповестени официално от ЦИК.

С така получените извлечения на протоколи партиите могат да проверят коректността на въведения от „Информационно обслужване“ брой подадени гласове. Тъкмо поради получени от различни партии копия, няма как тримата членове на СИК по пътя към РИК да променят данните и да подменят протокола, като използват резервния екземпляр /в комплекта има два идентични протокола, неизползваният се връща неразпечатан/. Разликата в резултатите ще бъде маркирана от неучаствалите в заверата, но получили извлечения, организации.

Далеч съм от мисълта да убеждавам някого, че умишлена подмяна на вота няма. Има купуване на гласове, има корпоративен вот, вероятно има купени цели секционни комисии. Доколко този вот влияе на резултатите от изборите и доколко щеше да влияе, ако огромна маса от гражданите не са обезверени и не отказват да гласуват, е друга тема.

От всичко изписано до тук става ясно, че неуловимите /поне засега/ манипулации се извършват главно в секционните избирателни комисии. Нито РИК, нито ЦИК, нито служители на обслужващата фирма „Информационно обслужване“ могат да сторят това.

В тази връзка пресилено е и упорството на разни НПО-та да получат от ЦИК „кода на софтуера за обработка на изборните резултати“, преиграване от страна на „Информационно обслужване“ е отказа да го предостави. Въпросният код не може да намали или увеличи броя на депутатите от различните партии. А дали депутатът на ДСБ ще е от Варна или Видин, ако изобщо има такъв, е много по-маловажно от това избирателят да е сигурен, че гласът му има значение.

Най-парадоксалното е, че ден след обявяване на инициативата от ГЕРБ обявиха, че също биха искали да се присъединят към Алтернативния ЦИК. Излиза, че управляващи и опозиция са заедно срещу служителите, които въвеждат резултатите, които извършват чисто техническата работа. Цинизъм от най-висша степен!

 

Резултати от т.нар. ЦИК 2

Изхарчени стотици хиляди левове. Подчертаването на доброволческия елемент от някои партийни функционери не отменя факта, че австрийската фирма няма да работи без пари. Доброволците активисти са тези, които на всички избори и до сега правеха паралелно преброяване наистина без заплащане. Те ще осигурят извлеченията от протоколите и сега. Само че вместо в партийните си централи, ще ги носят във фирмата. Е, поне ще разберат на колко се оценява труда им, макар друг ще прибере парите.

Плащанията ще дойдат от партийните субсидии. Субсидии трябва да има и всички призиви за отмяната им са популизъм, но те трябва да се използват за издържане на партийни органи, анализи на отделни обществени сектори, изработване на адекватни за българските условия мерки. Не за бутафории, които да подменят смисъла.

И най-важното – дискредитиране работата на ЦИК. Да, там се вземат несправедливи решения. Да, при въвеждането на данните може да има несъзнателни грешки – няма област, в която човекът е безгрешен. Но – не, проблемът не е във въвеждането на данните от протоколите.

Изключително погрешно и вредно е да бъде подлагана на съмнение работата на всички институции. Особено когато няма повод за това. ГЕРБ ги компрометираха чрез некадърно управление и кадри от кръстовища. Опозицията, в стремежа си да привлече избирателя на своя страна, продължава да бомбардира доверието към отделните институции. Като забравя, че ако поеме управлението, на свой ред трябва да разчита на тях. Те са основата на обществената система.

 

Коментари

коментара