Призив на сдружение „Солидарна България“ до министър-председателя на Република България и Министерски съвет във връзка с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА)

See Romanian translation

See English translation

 

Ivaylo_Atanasov_DSC_9761_small

 

 

Уважаеми г-н Борисов,

Уважаеми български министри,

 

Вече официално заявената позиция на България гласи, че нашата държава ще подкрепи споразумението между Европейския съюз и Канада, ако последната премахне визите за български граждани. Със сигурност ви е известно, че визите не са част от преговорите по този договор въобще. Нямаме съмнение, че добре познавате и Регламент (ЕС) № 1289/2013 на Европейския парламент и Съвета, който трябва да осигури безвизов режим за България и Румъния не само в Канада, но и в САЩ.

Визите ще паднат и без споразумението СЕТА!

В противен случай Европейския съюз, според собствените си правила, трябва да приложи реципрочни мерки срещу гражданите на Канада и САЩ. Неизгоден и за ЕС, и за партньорите ни от Северна Америка  вариант.

След изложеното до тук, сдружение „Солидарна България“ изразява учудването си от липсата на адекватен разговор и аргументи за българската позиция. Ние нямаме нищо против визите да бъдат премахнати. Но не свободното преминаване на границите е основен проблем за българските граждани. Над 2 млн. българи вече работят и живеят в чужбина. Липсата на работа, на  адекватно здравеопазване и обществени услуги, на възможности за развитие и на перспектива  доведоха до обезлюдяване на страната. Нима някой смята, че се нуждаем от още по-вече емиграция?!

Дами и господа,

Вие категорично отказахте да изработите и публикувате анализ на ефектите от споразумението СЕТА. Изглежда сами не вярвате в благотворното влияние, което му приписвате. Поредица изследвания показаха, че България няма причина да настоява това споразумение да бъде подписано. Очакванията за значими икономически ползи, които се прокрадват в публични изказвания, са меко казано недоказуеми. Докато вредите са неизбежни. Тук няма да се впускаме в описание на наднационалните съдилища, обслужващи единствено мултинационалните корпорации, снижаването на стандартите и нарушаването на трудовите права – сдружение „Солидарна България“ публикува и изпрати до български държавни институции поредица доклади, становища, изследвания по темата. Ще подчертаем само три неща, които задължително трябва да присъстват в това споразумение, за да бъдат защитени интересите на българските граждани.

corporate-charter

  • В СЕТА трябва да има социален стълб

Тези „икономически и търговски“ споразумения имат социални ефекти. За съжаление, последните не са обект на проучване, не са и тема на преговорите. Подчертаваме, че доклад на Европейския парламент сочи, че другият спорен проекто-договор – този със САЩ, ще доведе до натиск върху социалните ни системи. Без оценка и мерки за засилване на трудовите, социалните и гражданските права, приемането на СЕТА означава още по-уязвими български граждани, които ще имат нужда от подпомагане. За да им обясняват след това министри и депутати, че за бедността са си виновни сами?

Tax_havens

  • CETA e остаряло в зародиш

Основният порок на международната търговия в последните десетилетия е, че тя бива използвана от глобализирани фирми за укриване на данъци чрез фиктивни филиали, регистрирани в „офшорни зони“ с близко до нулата облагане. Само ЕС губи по тази причина 1 трилион евро годишно. Затова всички търгуващи държави са принудени да прехвърлят все повече от фискалното бреме върху гражданите и националните компании, намалявайки реалните доходи, задушавайки пазарното търсене, обричайки на деградация социалните услуги и инфраструктурата. Това пряко ощетява и местния национален бизнес, защото предоставя на мултинационалните компании драстично нелоялно конкурентно предимство. В крайна сметка то поражда все по-голямото социално и политическо напрежение, каквото виждаме в последните години в целия ЕС и в Северна Америка. СЕТА и замисленото ТПТИ изцяло игнорират този проблем и подминават шанса да бъде ограден достъпът до офшорни зони – мярка, която изисква солидарни мерки и съответни договори между най-развитите страни. СЕТА е продукт на идеи за световната търговия, които претърпяха крах през 2008 г. и станаха анахронични. Затова то и ТПТИ трябва да бъдат предоговорени върху основа, която отчита съвременните реалности.

CFHHVmlWAAEBg_o

  • СЕТА – възможност евроатлантическата общност да поеме отговорност за бежанската вълна

Сдружение „Солидарна България“ напомня, че един от най-наболелите проблеми в момента е човешкият поток от Близкия Изток към Европа. Г-н Борисов, както сам наскоро припомнихте, външната военна намеса през 2003 г. опустоши Ирак, като беше оправдана с несъществуващи оръжия за масово унищожение там. Хаосът, който от години се настани в тази страна, прогони милиони нейни жители. Бежанските потоци заляха Сирия. В последните няколко години войната се настани и там. Милиони граждани от тези две страни избягаха в съседна Турция. Днес Европейският съюз е заложник на турския президент Реджеп Ердоган, който търгува със съдбата на прогонените от военни действия хора, струпани на южната ни граница. И никакви стени и огради няма да решат проблема.

В тази ситуация България трябва да защити сигурността на своите граждани, без да отказва солидарност с милионите прогонени от домовете си хора от Близкия Изток. За немалка част от тях тъкмо Канада е желана дестинация. Хора се давят, години наред  живеят в палатки, изостря се социалното и гражданско напрежение в европейските държави. Това може да спре само по един начин – Западът и евроатлантическата общност трябва да поемат отговорността си за стореното в Близкия Изток! Преговорите по всеобхватните търговски споразумения (които далеч надхвърлят единствено въпросите на търговията) са отлична възможност това да бъде напомнено на нашите външнополитически партньори и проблемът да бъде сложен на масата за преговори. Ако искат безпрепятствено и все по-безконтролно откъм всякакви регулации движение на капитали, то нека да приемат и свободното движение на хора и на работна ръка. Включително като приемат част от бежанските потоци – нещо, за което настоя и новият генерален секретар на ООН г-н Гутериш.

Уважаеми дами и господа, това е възможност, която вие и вашите колеги от ЕС пропуснахте в преговорите, но още не е късно да отложите подписването на СЕТА и да подготвите честно и справедливо споразумение.

 

сдружение „Солидарна България“

София, България

 

Декларацията е изпратена до Министерски съвет и медии.

Отговорът на Министерство на икономиката

 

Превод на румънски език: Владимир Митев

 

 

Коментари

коментара