Меню
Меню

Проф. Васил Проданов, философ: България е страната с най-несправедливата данъчна система не само в момента в Европа, но и в цялата българска история.

През 1989 – последната година на социализма, индексът на Джини, измерващ неравенството, в България е 21.7, което означава, че страната ни е едно общество с високо равенство. През 2006 г., преди влизането в ЕС, той е скочил на 32.1, а през 2015 г., след осем години консумация на „европейски ценности“ той е станал 37.

Според „Индекса на социална справедливост“ в държавите от ЕС през 2016 г. българското общество е сред няколкото най-несправедливи в ЕС – нарежда се на 26-то място от 28 държави, като след нас са само Румъния и Гърция. България е страната с най-несправедливата данъчна система не само в момента в Европа, но и в цялата българска история, облагодетелстваща богатите за сметка на бедните.

Именно затова призовавам да вземем нещата в свои ръце и направим първата стъпка като подкрепим инициативата „Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци“.

Проф. Васил Проданов, философ