Меню
Меню

Валери Найденов: Настоящата данъчна система ликвидира икономическото развитие

Напоследък властите се хвалят, че се отчита небивал растеж на БВП от 3 процента. Но ръст на БВП не значи ръст на благосъстоянието. Възможно е БВП да расте, но страната да обеднява, защото парите се изнасят навън. А у нас те се изнасят като за световно.

След толкова години никакъв ръст, съвсем естествено е стрелката да мръдне леко нагоре. Пазарната икономика се развива циклично, ту пада, ту расте, а после пак пада. Европа тръгна нагоре с мижавите 1-2 процента, ние заедно с нея. Но в тази фаза бедните държави трябва да вървят нагоре много по-бързо, например 6-7 на сто. Значи нещо ни натиска надолу, спъва ни и това е именно африканската данъчна система.

В сайта на инициативата „Да спрем машината за неравенство!" можете да намерите убедителни факти за африканското състояние на българската данъчна система. Ние наистина сме уникална държава в това отношение. И ако България още не е тръгнала по пътя на Сомалия, то е, защото влизат пари от гурбетчиите плюс европейските пари.

За всеки що-годе образован човек трябва да е ясно, че тази данъчна система на практика ликвидира икономическото развитие.

Валери Найденов, журналист