Меню
Меню

Половинчата подкрепа за инициативата от парламентарна комисия

Управляващите признаха, че неравенството е проблем, но в приетото становище не заложиха дори минимални мерки за решаването на този проблем
На 11 септември 2017 г. беше открита национална подписка с искане за повече данъчна справедливост в България. Над 30 000 души се подписаха под исканията за въвеждане на необлагаем минимум и диференцирани ставки на ДДС за стоки от първа необходимост. Подписите бяха внесени в Народното събрание, а решението на първата комисия, към която беше разпределена подписката, вече е факт.
Комисията за взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на граждани констатира, че исканията на инициативата "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци" кореспондират с някои становища на европейски органи, чиито цели са да дадат по-големи възможности на държавите членки да прилагат различни ставки на ДДС съобразно националните си приоритети. Комисията приветства гражданската активност по теми, които засягат всички български граждани и подкрепя инициирането на широк парламентарен, политически и обществен дебат за цялостната данъчната система в България.

Това становище прие с гласовете на всички присъстващи депутати Комисията за взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на граждани към 44-то Народно събрание. На заседанието, проведено на 28 февруари, беше представена и обсъдена гражданската инициатива, завършила с внасянето в парламента на над 30 000 подписа в подкрепа на две данъчни мерки - въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица поне до размера на текущата минимална работна заплата и въвеждане на намалени ставки на ДДС от 9% за стоки от първа необходимост.

Мнозинството в комисията, формирано от депутатите на ГЕРБ, не прие в официалното становище да бъде записан и текст, че комисията "препоръчва на Министерство на финансите при съставянето на проекта за закон за държавния бюджет 2019 да предвиди мерки не само за увеличаване на доходите, но и за намаляване на подоходното неравенство и за облекчаване на облагането на средните и ниски доходи от труд".

Той беше подкрепен само от депутатите от БСП, а Хайри Садъков от ДПС се въздържа. От заседанието отсъстваше представителят на "Обединени патриоти" Александър Сиди.

"Единствените, които са спечелили от данъчната реформа, са хората с високи доходи, като под високи доходи се има предвид такива, които са 20 пъти размера на минималната работна заплата"
Ваня Григорова,"Солидарна България" и КТ "Подкрепа"
Представителите на Гражданската инициатива обърнаха внимание на депутатите, че редица международни институции като Европейската комисия и Международния валутен фонд съветват данъчната политика да се използва активно за намаляване на неравенствата в обществата.

Хората с ниски и средни доходи са ощетени от данъчната реформа от 2008 година, като за втората група данъчната тежест се е увеличила с 4,6 пъти, каза по време на заседанието Ваня Григорова - представител на "Солидарна България" и КТ "Подкрепа" - две от организациите, които стоят зад инициативата.

"Единствените, които са спечелили от данъчната реформа, са хората с високи доходи, като под високи доходи се има предвид такива, които са 20 пъти размера на минималната работна заплата", каза Григорова и обобщи, че данъчната тежест е прехвърлена върху нискодоходните и бедни слоеве на българското население.
"Неравенството в нашата страна съществува и за съжаление през годините на прехода това неравенство не се преодолява"
Менда Стоянова, ГЕРБ, председател на Комисията по бюджет и финанси
"Неравенството в нашата страна съществува и за съжаление през годините на прехода това неравенство не се преодолява", призна депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, която е и председател на Комисията по бюджет и финанси.

"Дали се задълбочава или не, е различна гледна точка, но е факт, че съществува и не се преодолява", коментира Стоянова. Според нея обаче е спорно дали данъчната политика е основната причина за това неравенство.

Стоянова настоя, че данъчната политика в България не може и не бива да се разглежда "данък по данък", а комплексно. Eдновременно с това тя се съгласи, че данъчната политика е ключов инструмент за постигане на цели и приоритети, но въпроса е, че "преди да преодолеем неравенството трябва да имаме достатъчно добре развита икономика, достатъчно добре развит бизнес и не просто бизнес, а такъв с висока добавена стойност, който може да осигури високи заплати".

Относно искането за намалени ставки на ДДС за стоки от първа необходимост Стоянова смята, че имало много примери от други държави, в които при въвеждането им ефектът за цените е временен, а след това те отново се покачват за крайния потребител.
„Причинно-следствената връзка между въвеждането на плоския данък без необлагаем минимум и увеличаването на неравенството е безспорна“
Константин Проданов, председател на АБВ
В отговор на този аргумент лидерът на АБВ Константин Проданов посочи, че ако цените не се намалят, това би означавало, че на съответния пазар има картел.

"Достатъчно е един търговец да си намали цените и всички потребители ще отидат при него, а тогава и другите ще го направят. Освен ако не допускаме, че имаме абсолютно неконкурентна среда, този аргумент не е валиден", каза той и добави, че за периода от въвеждането на плосък данък без необлагаем минимум неравенството се е увеличило - от 2008 до 2016 година съотношението между най-бедните и най-богатите 20% се покачило от 5,5 на 7,7 пъти и причинно-следствената връзка е безспорна.
"През годините всички партии, които днес са част от "Обединени патриоти", са предлагали тези мерки"
Мирена Филипова, координатор на инициативата
В подкрепата на двете искания и на тяхната философия като цяло се обявиха председателят на комисията Антон Кутев от БСП и депутатът Надя Клисурска.

Те припомниха, че част от исканията на инициативата са били заложени в техните предложенията за Бюджета 2018. Преди гласуването Менда Стоянова обясни, че е против третата точка, защото управляващата коалиция има подписано коалиционно споразумение и в него е заложено данъчната система да не се променя.

От името на инициативата нейният координатор Мирена Филипова припомни, че всички отделни партии от "Обединени патриоти" са предлагали многократно през годините както необлагаем минимум, така и намалени ставки на ДДС.
Комисията за взаимодействие с гражданските организации е първата, която разглежда инициативата "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци". Тя е разпределена и към Комисията по бюджет и финанси и Комисията по труда, социалната и демографската политика, които все още се очаква се произнесат.