Меню
Меню

Атанас Пеканов: Икономическият растеж трябва да работи за всички

Социалната справедливост е важна тема, не просто абстрактна морална концепция. Затова и все по-често в последните години разпределението на доходите е в центъра на икономическите дискусии и се говори за инклузивен растеж, който да се усеща от голямата част от населението – именно защото това може да донесе и огромни икономически позитиви.

В същото време, икономическата политика, част от която е данъчната и политиката по доходите, има значима роля за да гарантира, че големи групи хора от населението усещат подобрението на своя стандарт.

Предлаганите две мерки не само ще донесат повече справедливост, но ще имат и позитивен икономически ефект върху растежа. Той е добър, но все още недостатъчен, за да настигнем с желаната скорост западните страни-членки на Европейския съюз.

Затова и заплахите, че промени в данъчната политика не трябва да се правят сега, са странни – добрите политици правят реформи във времена на силна конюнктура. А в нашия случай – за да може тази силна конюнктура да достигне до всички. Не случайно изявлението на Г-20 през 2016 г. включваше фискалната политика като един от трите основни инструмента за постигане на икономически растеж за всички.

Меките, но значими данъчни промени в полза на по-нискодоходните групи могат да донесат икономически позитиви. В прекалено много страни, икономическият растеж не успява да повдигне малките лодки автоматично – докато огромните яхти яздат вълните и се наслаждават на вятъра в тяхна полза. В прекалено много случаи, бедните и средната класа стигат до заключението, че усърдната работа и решимостта не са достатъчни за да ги задържат на повърхността. Затова и основното послание днес е, че намаляването на прекалените неравенства – като помогнем на малките лодки – не е само морално и политически коректно, но е и икономически ефикасно.

Текстът е част от статия в Investor.bg, която можете да прочетете тук.

Атанас Пеканов, икономист, Австрийски институт за икономически изследвания