Нещатният омбудсман на София

 Boryana_Shivacheva

 

Ако под гражданско общество се разбира бизнесът с проектите, то арх. Шивачева не беше негов представител. Но ще я запомним като истински граждански активист, безкористен защитник на екологичната градска среда, на обществения интерес и на публичната собственост. Повечето софиянци дължат много на тази жена, въпреки че може би не я познават, тъй като в дейността ѝ нямаше капка суета или стремеж за самоизтъкване.

 

Shivacheva_skara_biraСлед тъжната вест дори съратниците и приятели на Боряна се затрудняваха да посочат знаковите ѝ битки. Не бяха една или две. Естествено, ще я запомним с борбата за запазване на кв. Яворов и ресторант „Ропотамо“ като паметници на архитектурата, със защитата на Южния и на Западния парк, с разкритията за тротоара на „Ботевградско шосе“, които някои се опитаха да присвоят. Шивачева има заслуги и за оцеляването на ред зелени оазиси в новия ОУП на града. Бореше се за тях не с епитети, а с аргументи и документи, които търпеливо откриваше и анализираше. Журналисти консултираха с нея материалите си, а общинари – решенията си.

Shivacheva_Dikov

 

„Понякога между нас се шегувахме, че сме станали мазохисти. Денят ни минаваше между община, прокуратура и съд – все „приятни“ места“, спомня си Деница Кюранова от „Граждани за зелена София“. Ако трябва да посочим точното място на арх. Шивачева в съвременната ни столица, то това беше нещатният, но истински омбудсман на града.

 

Снимки: Николай Белалов

 

Коментари

коментара