Cover_IMF_WB

 

През септември миналата година се навърши четвърт век от членството ни в МВФ и Световната банка. Две организации, които отпускат заеми на България, срещу което даваха (и продължават да дават) насоки за развитието на страната.

 

Това ще бъде темата на дискусия, организирана от сдружение „Солидарна България“ и конфедерацията на труда „Подкрепа“ на 4 февруари 2016 г. от 10 ч. в сградата на синдиката.

 

Международните финансови институции оставиха ярък отпечатък върху икономическите програми на държавите от Централна и Източна Европа. В тази връзка Eurodad – европейска мрежа от неправителствени организации, ангажирани в областта на дълговете и развитието, извърши преглед на водената политика в четири държави – България, Сърбия, Словения и Унгария.

На срещата в КТ „Подкрепа“ ще бъде представен докладът за България. В последвалата дискусия отношение ще вземат участници и наблюдатели на протеклите процеси. Представители на двете институции също са поканени и ще имат възможност да дадат оценка на отношенията и резултатите от членството на България в МВФ и Световната банка.

 

Как се вземат решенията в тези организации? Какъв е ефектът от техните съвети в образованието, пенсионната и здравната система, водоснабдяването, в структурирането и финансирането на социалното подпомагане? Има ли алтернатива политиката на приватизация и либерализация? Защо Европейската комисия препоръчва България да се консултира със Световната банка, за да усвоява по-ефективно европейските фондове?

 

25-годишният ни опит е достатъчен, за да поставим и да се опитаме да отговорим на въпросите относно ефектите от това партньорство.

 

Pokana_IMF

 

 

Коментари

коментара