Читателите на либералния седмичник гласуваха срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) в онлайн вота, организиран от capital.bg.

Изданието, известно с десните си предпочитания, организира задочен дебат в два тура между Ваня Григорова (председател на сдружение „Солидарна България“) и Петър Ганев (старши икономист в Института за пазарна икономика). Дебатът бе модериран от Теодора Ангелова, журналист от „Капитал“.

 

Ваня Григорова, председател на СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ

Ваня Григорова, председател на СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ

В първия тур читателските предпочитания подкрепиха критичната позиция на Ваня Григорова (184 гласа), която надделя над тази на Петър Ганев (135 гласа), привърженик на договора за свободна търговия между САЩ и ЕС.

 

 

 

 

пЕТЪР гАНЕВ

Петър Ганев, старши икономист в ИПИ

Във втория тур двамата дебатиращи аргументираха заключителната си теза. Според Петър Ганев „отворените пазари ни правят по-богати“, а аргументите му убедиха 19% от гласувалите.

Според Ваня Григорова „въвеждането на международен арбитраж ще посее правен хаос“, теза, с която се съгласиха 81% от читателите на онлайн версията на „Капитал“.

 

 

Убедителният вот на читателите на либералния сайт свидетелства за нарастващата обществена тревога от ТПТИ, свързана с непрозрачните преговори по договора, застрашените потребителски и граждански права, рисковете за националната икономика, екологията и демокрацията от въвеждането на международни арбитражи по споровете инвеститор-държава.

Целия дебат можете да откриете на линка.

 

 

Коментари

коментара