Кунева подкрепи Трансатлантическото споразумение на среща между работодателски организации и представители на европейски институции

 

 

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

България се нуждае от Трансатлантическото споразумение (ТПТИ), за да стимулира икономиката си и заради създаването на нови работни места, обяви вицепремиерът Меглена Кунева по време на откриването на конференцията “Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции: перспективи пред малкия и средния бизнес“, организирана от Американската търговска камара в България и от Конфиндустрия България, предаде БГНЕС.

 

Въпреки че редица европейски експерти застъпиха обратната теза, според Кунева ТПТИ ще да доведе до значителен ръст на европейската икономиката и ще подобри нейната конкурентоспособност, като ползите ще са в размер на 119 млрд. Също така тя обясни, че ще способства да се премахнат бюрократичните мерки пред стокообмена между САЩ и ЕС, което ще се отрази благотворно на джоба на крайния потребител. Кунева подчерта още, че страховете от навлизане на ГМО на българския пазар не са оправдани, защото ЕС няма да отстъпи от високите си стандарти.

 

Изненадващо, не друг, а посланикът на САЩ у нас Марси Рийс цитира изследване на БАН, което според твърденията показва, че споразумението ще доведе до ръст на нашия износ със 7.7%.

 

В коментар за вестник „Земя“ председателят на „Солидарна България“ Ваня Григорова заяви, че по този начин Кунева влиза със замах в групата на управляващите, които ръкопляскат без да знаят защо. Тя обърна внимание на факта, че желаещите да присъстват на конференцията, които не са членове на Американската търговска камара в България и още няколко бизнес организации, са допускани до конференцията само срещу входна такса от 110 лева.

 

„За каква прозрачност можем да говорим в този случай? Според информацията Меглена Кунева и останалите участници не са изказали никакви аргументи в полза на ТПТИ, освен опорните точки, спуснати от ЕК. На първо време те трябва да обяснят, защо достъп до документите по договора ще има единствено в американското посолство. Ние сме в ЕС, най-нормалното е да има възможност за получаване на информация и в нашите институции“, допълни още Ваня Григорова.

 

Г-жа Григорова напомни, че цитираният от вицепремиера растеж на БВП се отнася за следващите 10 години и ръстът е в рамките на статистическата грешка.

„Преди дни зам.-председателят на Българската стопанска камара заяви, че Трансатлантическото споразумение крие подводни камъни и българските предприемачи не са запознати с него. На въпросното събитие повече информация така и не са получили. Като бизнесмени, макар и дребни, трябва да си отговорят: Биха ли подписали търговски договор, който не са чели?

 

Коментар от в-к „Земя“. Заглавието е на сайта.

 

 

Коментари

коментара