Българска организация, известна с неонацистката си идеология, събира в София крайнодесни формации от цяла Европа. Втората световна война свърши на 9 май 1945 г., но фашистката идеология не е мъртва.

 

Българският национален съюз, организатор на ежегодния Луковмарш, става домакин на международна неонацистка среща. Събитието е организирано на 20-21 април 2019 г., като прави впечатление съвпадението с рождения ден на апологета на нацизма Адолф Хитлер, който заля с кръв света, в най-кръвопролитната война, която човечеството е познавало.

В обявената само в международни сайтове конференция, участват организации от най-крайните нацистки групи от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия.

С ежегоднопровеждания Луковмарш и изписаните свастики по множество обещствени и частни сгради, София придоби „известност“ на град, в който организации, забранени или нежелани в своите държави, са добре приети и намират привърженици в българската столица. Въпреки формално негативната реакция на Софийска община, със знанието и организираната охрана на полицейските органи всяка година се провежда Луковмарш, който насърчава набирането и разпространяването на античовешките идеи, заклеймени преди повече от седемдесет години.

Особено опасно е, че тези заклеймени и забранени от демократичните държави идеи се прикриват с особено популярните в последните години патриотични и националистични тенденции, както в България, така и в останалите страни от Европейския съюз. Легитимирането на такава среща в София, особено пред наближаващите избори за членове на Европейския парламент, е изключително лош знак за това как искаме да изглежда Европа.

Солидарна България“ от създаването си участва в протестите срещу провеждането на Луковмарш. Противопоставяйки се на провеждането на тази неонацистка проява напомняме посланието на чешкият антифашист Юлиус Фучик, загинал в борбата си срещу хитлеризма: „Хора, обичам ви, бдете“.

Коментари

коментара