Бел. ред. Вестник „България сега“ се списва от българите в САЩ и Канада.  Интервюто бе взето от журналистът Светозар Момчилов
СМ:  Вие сте професионален журналист. Как ще коментирате поведението на Диана Найденова от БТВ в интервюто й с еколога Петко Цветков?
АС:  Поведението на Найденова беше изключително непрофесионално, нарцистично, агресивно и глупаво. Това беше агресия, която надминава всичко, което човек може да си представи и то срещу един съвсем невинен човек. Журналистиката не може да бъде използвана като чук в ръцете на масов убиец. А Найденова направи точно това – опита се да превърне във виновен един обикновен човек в името на корпоративните интереси на своята медия. Това преминава границите на всеки морал и показва, че журналистиката се е превърнала не в коректива, а в бухалка на властта. Това е отвратителен процес, който говори за изключителен разпад на обществото. Най-лошото е, че Найденова и нейните клонинги всъщност искат да унищожат в зародиш всеки процес на възстановяване на нормалността, защото в нормален свят техните претенции щяха да смешни и нелепи.
СМ:  Трябва ли, според вас, БТВ да се извини на своите зрители за грубото и непрофесионално държане на Диана Найденова?
АС:  БТВ дължи извинение, но това е меко казано. Тази телевизия се нуждае от цялостно преосмисляне на своята редакционна политика и изобщо на идеята за това какво е новинарство. Вижте има един процес, който е много плашещ – човек може да гледа БТВ цяла седмица без изобщо да разбере какво става в държавата. Идеята на тази телевизия да пречупва всичко през мелодраматични лични истории, превръща цялата журналистика в сапунена опера. В мига, в който тяхната технология за промиване на мозъци бе изобличена, БТВ изведнъж се превърна във фабрика за агресия. Оттук нататък само едно извинение не е достатъчно.
СМ: Редно ли е една медия да критикува друга медия, ако тя допуска неетичност и непрофесионализъм?
АС:  В българските редакции има едно много странно и според мен глупаво правило „дайте да не говорим срещу колеги“. Да критикуваш друга медия не е „говорене срещу колеги“, а процес на истински дискусия. Днес медиите са основен проблем на обществото, защото липсата на обективност и тяхната несвобода са на път да взривят социалния мир в България. Когато медиите вземат страната на властта и започнат да мразят хората, смятам, че дълг на всеки е да критикува несвободните медии, които са в състояние да пускат тонове жълта ярост като фабрика за токсични отпадъци. Без истинска журналистика, а само със слугинско репортерство, нито едно общество не е в състояние да оцелее дълго време.
СМ: Чии интереси защищава закона за горите и кой лобира за този закон?
АС:  На този въпрос може да бъде отговорено с едно изречение – Законът за горите е написан изцяло в полза на няколко крупни български бизнесмена, а основно и веднага от него би се облагодетелствал собственикът на „Витоша- ски“ Цеко Минев. Не напразно на протестите хората постоянно викаха: „Долу Цеко от Алеко“. Олигархията е ясна и видима. Техните интереси също.
СМ: Има ли БТВ интерес да омаловажава значимостта на организираните протести във връзка със закона за горите?
АС:  Оказа се, че БТВ има изключително голям интерес да омаловажава протестите. Тяхното обяснение, че те се били забавили с излъчването на репортажите е измислено и нелепо. Използваният език за демонстрацията – „тълпа“, „агресия“, „побой“ също издава линия на поведение и умишлено омаловажаване.
И ето мотива – съвсем наскоро стана ясно, че шефката на БТВ Вики Политова има 190 400 акции в банката на Цеко Минев Първа инвестиционна банка. (ред. бел. – това е информация на www.bivol.bg). Съпругът ? е член на Надзорния съвет на банката. Този факт осветли нещо много тревожно – срастването на медиите и олигархията, които искат да действат като усмирителна риза на обществото. Това обаче се оказа невъзможно. Хората просто искат да дишат и не искат да търпят алчните интереси на няколко налудничави богаташа, които са си помислили, че могат да си разделят България.
СМ:  Смятате ли, че е допустимо една национална телевизия да е монополист в България?
АС: Абсолютно недопустимо е. Но ето че точно така се получи. БТВ доминира на рекламния пазар в България. Подобно хищническо монополно поведение противоречи на правилата на всеки истински капитализъм. Само че в България това минава едва ли не за нормално. Монополът в медиите води до абсолютна несвобода. Слава богу живеем в епохата на свободния интернет и гласът на хората намира други начини, за да бъде чут.
СМ: Мислите ли, че българските телевизии и вестници обслужват интересите на българските политици и едрите бизнеси?
АС: Мисля, че въпросът е изключително болезнен и много правилен. Медиите не са на страната на общество, а на страната на политическата каста. Те са неин продукт и служат като упойка за истинската мисъл. Ето защо хората на „Орлов мост“ разконспирираха медиите като враг. Това не е измислица – медиите наистина са враг, защото са булдог на властта. Това е резултатът от постмодерния хаотичен преход в България – медиите минаха на страната на управляващите и на богатите, а на хората им остана само един изход за нормален живот – улицата.
СМ: Могат ли социалните мрежи, като фейсбук, да служат като коректив за мейнстрийм медиите в България?
АС: Социалните мрежи вече са длъжни да бъдат коректив, защото друг просто не остана. Винаги ми е бил интересен един парадокс в България. Във Фейсбук има изключително засилена критичност към кабинета, олигархичните медии и техните корпоративни интереси, но това настроение никога не е стигало да медиите. Тази шизофрения не може да трае безкрайно дълго. Медиите не могат да поддържат лъжата като безкрайна Матрица. Хората искат да се събудят и иронията е, че първо се пробудиха във виртуалното пространство. Едва после всичко се пренесе в реалността. Фейсбук е медията на бъдещето, медията на вечната опозиция.
СМ: В социалната мрежа фейсбук се създават много групи против БТВ. Мислите ли, че това ще окаже ефект след време на зрителската аудитория на телевизията?
АС: В средата на 70-те години немския журналист Гюнтер Валраф няколко месеца под прикритие работи в редакцията на най-тиражния жълт вестник „Билд“ в Германия. След това написа поредица от книги „Разобличителят“ за механизмите на жълтата преса, за фабриката за манипулации, за системата, която вкарва хората в един свят на измислици, лъжи и постоянни интриги. В резултат на тези книги тиражът на „Билд“ рязко спада. С други думи – оптимист съм, че доста неприятни изненади дебнат БТВ за в бъдеще.
СМ: Как виждате бъдещото развитие на българските телевизии?
АС: Телевизиите има все по-малко значение в живота на българите, защото източниците на информация стават много повече. Вероятно заради това повечето телевизии изоставиха публицистиката, а и защо да рискуват да се карат с властта, и заложиха единствено на безкрайно шоу и сериали. В този смисъл те сами избраха своя път – пътят на досадното забавление и абдикацията си от идеята, че могат да повлияят на общественото съзнание.

Коментари

коментара