Vania_GrigorovaНовогодишните празници свършиха. Но електроразпределителните дружества намериха начин да ни ги припомнят. Поискаха си подаръците. И с право – от години се държим към тях като снизходителни родители, които задоволяват капризите. Албанците първи разбраха, че капризите са всъщност прояви на рецидивист.

Всеизвестно е, че цената за производство на електроенергия в България представлява около 50% от сумите по нашите фактури. До производителите от всякакъв тип стигат едва 5-10ст. на кВтч, останалите са за поддържане на мрежата и… печалбите на ЕРП-тата. А те не са за подценяване. За последната година се оказва, че ЧЕЗ рапортува 240% увеличение на печалбата. Този факт е повод за радост – подобни приходи няма как да не привлекат така бленуваните „чужди инвеститори“. Браво на българските граждани! Е, на това му се вика икономическо развитие!

Но да погледнем фактурите си. За пореден път сметките за ток са високи. Този път в цялата страна. И това е чудесно!

Защо се радвам на поредния обир? Защото се надявам този път номерата на ЕРП-тата да не минат. Този път чадърът на ДКЕВР да се счупи под напора на протестите и комисията да започне да защитава потребителските ни права. Все още не очаквам да орежат нормативно гарантираните им печалби, но поне да ги принудят да си коригират билинг системите, електромерите, наглостта на служителите в клиентските центрове…

След недоволството на гражданите от Гоце Делчев и Благоевград, електроразпределителните компании влезнаха в режим на обяснения. Опитите да обосноват надутите сметки са смехотворни, разбира се.

Първа се обясни Енерго-Про. Според монополиста температурите през декември са били много ниски, което е довело до високи сметки за електроенергия. Студени дни през декември имаше, но само в средата на месеца. И това би могло да е обяснение за домакинствата, които се отопляват на ток. А останалите? Що питки трябва да си омесил и изпекъл, за да доведе това до два пъти по-висока сметка… Това само от Енерго-Про го знаят.

Другият им аргумент е отчитането на двойно повече дни в последните сметки. Тук и ЧЕЗ приглася. Как е в Източна България не знам, тъй като съм ЧЕЗ-ки васал. Но в моята сметка разликата между декемврийската и януарската сметка е точно 6 дни. Фактурата обаче е подскочила с 138%. Това е само пример, форумите гъмжат от подобни.

Особено трогателно е обяснението на проблема с увеличението на цената на електроенергията от юли 2012. А потребителите не са чак толкова невежи, сравняват фактурите си от последните 2 месеца. Фактури, в които цената е еднаква.

И тук вече човек не може да не се изнерви. Не толкова от пладнешката кражба, колкото от грубото подценяване на интелигентността ни и активното съдействие на държавните институции. Точно тези, които се предполага, че пазят нашите интереси. Които получават заплатите си от нашите данъци, а „допълнителните приходи“ от нашето търпение!

Средното потребление на едно домакинство е около 300 кВтч на месец, според изявления на ЧЕЗ. Затова всеки, който има и най-малко съмнение в коректността на сметката си, трябва да подаде обоснована жалба до доставчика-монополист и до ДКЕВР. А в неделя – да се съберем пред Министерство на икономиката. За да не посягаме с трепереща ръка към плика с фактурата или електронната система на съответното ЕРП. За да не поглеждаме през прозореца с опасение, че падналият сняг може да даде повод за нов рекет.

Коментари

коментара