Въздушното нападение над Сирия добави близо 5 млрд. долара към пазарната цена на компаниите

 

Акциите на компанията „Рейтеон” се покачиха в петък сутринта, след като 59 от произведените от компанията ракети „Томахоук” са били използвани за въздушен удар срещу Сирия в първата голяма военна операция на Доналд Тръмп като президент.

Тръмп нареди въздушния удар срещу сирийското правителство в четвъртък вечерта в отговор на смъртоносното нападение с химическо оръжие срещу цивилни по-рано тази седмица, в което загинаха близо сто души. САЩ обвиняват режима на сирийския президент Башар ал-Асад за него.

Използваните в нападението ракети „Томахоук” са произведени от „Рейтеон”, чиито акции се покачиха с 2,5% в петък, добавяйки над един милиард долара към пазарната цена на оръжейната компания.

Акциите на други производители на ракети и оръжия, включително „Боинг”, „Локхийд Мартин”, „Нортроп Груман” и „Дженерал дайнамикс” се покачиха с по 1%, което колективно добави 5 млрд. долара към пазарната им стойност, въпреки общия спад на пазара.

(Всички основни фондови индекси се понижиха малко в петък сутринта, след публикуването на месечния доклад с най-слаби показатели от почти година насам относно работните места, изготвен от Министерството на труда, което увеличава скептицизма към стабилността на американската икономика.)

Във въздушните удари срещу Сирия вероятно са били използвани и технология и оборудване на оръжейни компании, които имат много изгодни договори с американското правителство. Например Системата за контрол на тактическите ракети „Томахоук” на „Локхийд Мартин” е едно от трите звена, нужни за изстрелване на ракета, което изчислява траекторията от кораба до мишената. „Дженерал дайнамикс” също произвежда технология, която се използва за изстрелването на ракети „Томахоук”.

„Боинг” от своя страна произвежда друг вид крилати ракети.

Акциите на оръжейните компании започват да се покачват още преди Тръмп да бъде избран за президент, вследствие на обещанието му за „историческо” увеличение на военния бюджет на САЩ. Бюджетът, който той предложи миналия месец, включва допълнителни 52 млрд. долара за Министерството на отбраната. Акциите на „Боинг” са се покачили с близо 21% от избирането му за президент, докато за същия период тези на „Дженерал дайнамикс” са се покачили с 14%. (Индексът S&P 500* се е покачил с около 11% от деня на избирането му.)

* Индекс, който оценява състоянието на фондовия пазар в САЩ. (Бел. прев.)

 

Източник: Fortune
Превод: Илиян Станчев

Коментари

коментара