Френският икономист Тома Пикети, автор на бестселъра „Капиталът през XXI век”, отказа най-висшето държавно отличие на Франция, ордена на Почетния легион.

Считан за вдъхновител на новата лява икономическа мисъл Пикети е в конфликт с управляващите социалисти, които провеждат дясна политика. В аргументите си за отказа той посочва, че „не е работа на правителството да решава кой е достоен за почести, а държавата ще стори добре да се съсредоточи върху съживяването на икономическия растеж във Франция”.

Някога сподвижник на Френската социалистическа партия, Тома Пикети категорично отхвърля политиката на президента Франсоа Оланд, в частност зарязаната идея за реформа на данъчното облагане с по-силно изразена прогресивна скала. В коментар пред вестник Le Monde икономистът заяви, че „фискалната и икономическата политика на президента Оланд съдържа тревожна доза импровизация”.

Taxe

Книгата на Тома Пикети „Капиталът през XXI век” се радва на тираж от над 1.5 милиона броя и е истински издателски феномен в САЩ. Водещата теза на френския икономист за тенденцията на капитала да се концентрира в малко ръце оспорва неолибералната „теория за просмукването на богатството”, според която данъчните облекчения за богатите водят до натрупвания, които по естествен път се просмукват и в ниските социални слоеве. Световната финансова криза и социалната поляризация правят американската публика особено чувствителна към тезите на Пикети, който бе приет и от съветниците на президента Обама.

Мнозина известни французи са отказвали с разни аргументи ордена на Почетния легион, сред тях художникът Клод Моне, философът Жан-Пол Сартр, романистката Симон дьо Бовоар, Нобеловият лауреат Албер Камю, иконата на анархисткия шансон Лео Фере, бардът Жорж Брасенс и др.

Solidbul.eu

Изт. Le Monde

Коментари

коментара