В случай, че ратифицираме СЕТА, дори най-после да изберем управляващи, които имат гръбнак, те няма да могат да променят неизгодни за България договори

 

Интервю на Светла Василева, в-к „Дума“

– Госпожо Григорова, тази сряда Европарламентът ратифицира търговското споразумение с Канада, известно като СЕТА. Означава ли това, че гражданите на Европа, които бяха против него, загубиха битката?

– В сряда прокараха търговското споразумение със САЩ (ТПТИ), като го скриха зад това с Канада (СЕТА), защото вътре се съдържат почти същите рискове. Това не е краят на битката, защото сега започват националните ратификации, но беше сериозна загуба за нас, които от години се опитваме да разпространяваме информацията, доколкото я има изобщо за този вид споразумения. Ние не се отказваме. На местно ниво, в България следва ратификация. А предстоят и избори. Хората ще имат възможност да решат кои политически партии да вкарат в Народното събрание така, че да не бъде ратифицирано СЕТА. От друга страна българският президент обеща да сезира Конституционния съд за споразумението, за да се провери доколко то съответства на българската конституция. По отношение на националните ратификации в Европа разбрахме един куриоз, че Латвия още следващата седмица ще го ратифицира. 

– Те са „отличници“.

– Да. Това е малко успокоително за нас, понеже свикнахме политиците ни да са най-големите подмазвачи и най-бързо да превиват гръб. Този път не е така, изпревариха ги.

– Като ви слушам, оставам с впечатление, че битката тепърва предстои, че усилията трябва да са още повече тук в България?

– Категорично не трябва да спираме. Всичко точно сега вече е в наши ръце, макар че формално и досега беше в наши ръце. Само че правителството на ГЕРБ даде разрешение да се подпише СЕТА и от наше име и това се случи през октомври миналата година, без дори да се съберат министрите и да обсъдят темата. Това е станало неприсъствено, на подпис, както е видно от страницата на Министерския съвет в интернет. Този момент го изпуснахме, макар ние, от „Солидарна България“, да се опитахме да се противопоставим по всякакъв начин с позиции, протести, становища, кръгли маси, дискусии. Каквото можахме, направихме. Правителството, макар в него да имаше партии, които твърдяха, че се вслушват в гласа на гражданското общество, взе решението си при закрити врати и неприсъствено.

– Горчивото хапче на споразумението с Канада беше примамливо опаковано и разказано като падане на визите. Само това беше изговорено публично от кабинета „Борисов 2“.

– Да, само това беше казано, защото другото е нелицеприятно, не е добре да се говори и не носи политически дивиденти. Това беше огромна лъжа. Нещо, което се случи тази седмица, тъй като евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев беше подел кампания „за“ СЕТА, може би да обясни защо ще гласува „за“ споразумението, влезнахме в спор в социалните мрежи и той ме покани да дискутираме ползите от него. Присъстваха и други членове на „Солидарна България“.

– Нима той вече е прочел всичките 1600 страници, понеже миналия октомври беше признал в едно телевизионно студио, че текстът е твърде дълъг и не е запознат с него?

– Той отрича да не го е чел и това го повтори няколко пъти при срещата ни. По повод визите за българи Ковачев настоява, че те ще паднат благодарение на подписването на споразумението. Ние му припомнихме, че между двете – визите и споразумението, няма нищо общо. Това, което стана ясно от разговора, е, че той следи въпроса със СЕТА, не е некомпетентен. Задавал е въпроси на Сесилия Малмстрьом. Но не знаеше, че миналата година през април беше финалният срок, в който Канада трябваше да премахне визите за българи. Да речем, че не всички евродепутати могат да знаят в детайли всички въпроси, но СЕТА е важна тема, особено с оглед на това, че ни пробутват едно изключително вредно споразумение под благовидния предлог, че то ще помогне за премахване на визите. Дори и това не е вярно. Благодарение на нашето съгласие да подпишем СЕТА Канада направи една стъпка, с която каза: ще започнем график по отпадане на визите. Ще ти купя колело, ама друг път.

– Бойко Борисов се престара тогава, като обеща, че паднат ли визите с Канада, ще паднат и тези със САЩ, едва ли не автоматично. За хората, които са запознати с темата, това беше връх на цинизма.

– Точно така. Трябва да се има предвид, че дори депутати и министри на ГЕРБ не знаят, че това не е вярно. По време на заседание на Тристранния съвет попитах г-н Владислав Горанов защо натискат за приемане на СЕТА, какви ще бъдат ефектите върху бюджета, върху социалните и трудовите права и прочие. Това, което каза той, е, че се е подготвил с опорни точки, които ще ни прочете. А ги беше подготвил, защото предния ден същите въпроси бях задала на неговия заместник г-н Кирил Ананиев. В онова, което ни прочете Горанов, отново се подчертаваше важността на визите, а от отговора му стана ясно, че той не знае, че те ще отпаднат и без подписването на СЕТА. В цялото дясно, с много малки изключения, повтарят едни и същи опорни точки. С това именно си обяснявам и откровената глупост на сегашния министър на външните работи, който каза, че СЕТА е много полезно споразумение. Той очевидно не говори с колегите си от министерството, тъй като миналата година, когато правихме дебат в икономическата комисия на Народното събрание, имаше представител на външно министерство, който изрази, макар и много дипломатично, опасенията си от двете споразумения – ТПТИ и СЕТА.

– ГЕРБ така и не направиха анализ на ефектите от прилагането на двете споразумения. Този факт е достатъчно красноречив, не мислите ли?

– Точно така. В интерес на истината те пратиха на „Солидарна България“ някакъв отговор, в който твърдят, че всички обществени услуги са защитени; подчертават икономически сектори, които щели да спечелят от подписването на СЕТА, но не казват, че износът на България към Канада е едва 0,21% от целия български износ. И както призна бившият министър на икономиката г-н Божидар Лукарски това е така и ще остане така само поради факта, че ние географски сме твърде далече от тази страна.

– Всички евродепутати на ГЕРБ подкрепиха СЕТА.

– Да, но същевременно в предизборната програма на партията им е записано, че те ще осигурят защита на българския производител, за да може той да има улеснен достъп до потребителите. Това по същество е протекционизъм, само че споразумения като СЕТА не го допускат. Те неслучайно се наричат споразумения за свободна търговия. Така че, от една страна, ГЕРБ подкрепя това вредно споразумение, от друга – откровено лъжат избирателите, че ще подкрепят българския производител, а го лъжат, защото ако СЕТА влезе в сила, няма да имат възможност да подкрепят родното производство.

– Достатъчно е да кажем, че нито един от българските продукти със защитено географско название не присъства в списъците на СЕТА и става ясно, че родните производители са изоставени сами на себе си.

– Не е много ясно какво ще бъде защитено, ясно е какво ще загубим. В случай, че ратифицираме СЕТА, дори най-после да изберем управляващи, които имат гръбнак и които са загрижени за държавата и за гражданите й, те няма да могат да променят неизгодни за България договори и условия.

– С ратифицирането на СЕТА трябва ли да очакваме комерсиализиране на ВиК услугите, защото нашите управляващи нямаха настойчивостта на немските, които успяха да спасят гражданите си от това?

– Това ще се случи дори още по-рано, защото правителството на ГЕРБ започна да прилага стратегията, която беше поръчана на Световната банка. Тя препоръчва водният сектор да се концесионира. Впрочем цените на водата в София продължават да се увеличават, въпреки че началният концесионен договор не предвижда това. Много е странно как преди десетилетия е изградена цялата основна структура, без да се налага концесионирането на яз. „Искър“ например, а сега заради поддръжката на едни тръби се иска непрекъснато увеличение на цената на водата.

– Да ви върна отново към СЕТА. Каква е прогнозата ви за ратификацията на споразумението с Канада в националните парламенти на страните членки?

– Това, което знам със сигурност, е, че в Германия ще има страшна съпротива. В Белгия също. Много се надяваме на въпроса на белгийците към европейския съд, област „Валония“ ги задължи да се обърнат към него. Разочарованието за някои е Виктор Орбан, който беше върл защитник на националния суверенитет на Унгария, но по никакъв начин не се противопостави на СЕТА. За съжаление като че ли през източноевропейските и балтийските държави продължават да пробиват неолибералните мерки и интересите на големите компании, защото те нямат самочувствието да се защитават.

– Все още нищо не е загубено, нали така?

– Не, не е. Въпросът е хората да са информирани и да отстояват правата си, в противен случай ще бъдат неприятно изненадани.

 

Коментари

коментара