Огромен дял от частните инвестиции на Световната банка за развитие на Африка отива в компании, които оперират в данъчни убежища

 

SHARE-GRAPHIC-1

Ако укриването на данъци бъде прекратено, може да се сложи край на екстремната бедност

Доклад на Oxfam
Превод: Георги Христов

 

Петдесет и една от 68-те компании, на които Световната банка е отпуснала средства през 2015 г. за инвестиции в Африка, използват данъчни убежища, разкри Oxfam. Това е станало чрез клона на институцията за частни заеми.

Анализът на Oxfam се концентрира върху инвестициите на Международната финансова корпорация (МФК) в Африка. Той показва, че тези 51 компании са получили 84% от инвестициите на организацията в региона през 2015 г., а прехвърлянето на средства в офшорки няма никаква видима връзка с основния им бизнес. Документът показва също така, че за 5 години МФК е увеличила над два пъти инвестициите си  в компании, които използват данъчни убежища – от 1,2 млрд. долара през 2010 г. до 2,87 млрд. през 2015 г.

Разкритията идват броени дни преди пролетните срещи между МВФ и Световната банка във Вашингтон на 13-15 април и в разгара на скандала с Панамските документи, който разкри как известни личности и мощни компании използват офшорки, за да скрият богатството си и да избегнат данъци.

В изследването на Oxfam най-популярното убежище за корпоративните клиенти на МФК е остров Мавриций – 40% от частните компании, които инвестират в Африка имат връзка с острова. За Мавриций се знае, че позволява извършването на „обиколки“: това е когато една компания изпраща парите в офшорна зона, а след това ги връща обратно в собствената си страна като чужда инвестиция, с цел да получи данъчни облекчения и други финансови стимули.

Субсахарска Африка е най-бедният регион на света. Той отчаяно се нуждае от приходи от корпоративни данъци, за да инвестира в обществени услуги и инфраструктура. Регионът няма пари да осигури достатъчно обучени акушери, чиста вода или мрежи за комари например, което води до високи нива на детска смъртност – едно на 12 деца умира преди петия си рожден ден.

„Няма логика Световната банка да харчи пари, за да насърчи частни компании да инвестират в „развитие“ и същевременно да си затваря очите за факта, че тези компании  мамят държавите, като прикриват данъци, които са необходими за борба с бедността и неравенството“, казва съветникът по данъчната политика на Oxfam Сузана Риус.

„Групата на Световната банка не трябва да рискува да финансира корпорации, които крият данъци в Африка или където и да е в света. Тя трябва да изгради предпазни механизми, с които да гарантира, че нейните клиенти ще плащат своя справедлив дял от данъците.“

МФК инвестира повече от 86 милиарда обществени пари в развиващите се страни между 2010 и 2015 г., а 18,6% от тях се изразходват в Субсахарска Африка. Наред с други сектори, организацията се фокусира върху финансовите пазари, инфраструктурата, земеделието и горите.

Финансовата корпорация без съмнение е лидер в частния сектор заради своята прозрачност, екологични и социални стандарти. Но обществеността все още няма информация къде отива над половината от финансирането, тъй като то се извършва през мъгляви финансови посредници. Организацията е изправена и пред предизвикателствата да измери цялостния ефект от дейността си върху развитието и да гарантира, че проектите, които финансира, не вредят на местните общности. Последният доклад на Oxfam показва, че тя трябва да положи доста усилия, за да гарантира, че нейните клиенти са също и изрядни платци на данъци.

Oxfam призовава МФК да разработи нови стандарти, за да гарантира, че инвестира само в компании, които имат отговорни практики по отношение на корпоративните си данъци. Така например компаниите трябва да бъдат прозрачни в своите икономически дейности, за да е ясно, че плащат справедливи данъци там, където извършват бизнес.

Световната банка и МВФ трябва да работят с всички правителства, за да реформират световната данъчна система и да помогнат да се спре укриването на данъци от страна на богати личности и корпорации. Тези реформи трябва да включват действия, чиято крайна цел е да се сложи край на ерата на данъчните убежища.

 

Копие от доклада „МФК и данъчните убежища“ можете да намерите тук. Анализът на Oxfam обхваща инвестициите да организацията в Субсахарска Африка между януари 2010 г. и октомври 2015 г.
Международната финансова корпорация, която е член на Групата на Световната банка, е „най-голямата световна институция за развитие, фокусирано изключително върху частния сектор в развиващите се страни“.
Избягването на данъци чрез данъчни убежища е все по-честа бизнес практика, която ежегодно лишава бедните страни от около 100 млрд. долара приходи от данъци.

 

 

Коментари

коментара