Д-р Олаф Флек е управляващ директор на SUNSET Energietechnik GmbH

 

– Според вас какво развитие очаква българската соларна индустрия през следващите няколко години?

– По времето, когато преференциалните цени бяха високи, секторът се чувстваше много уютно. Някои хора и компании откриха доста приятни възможности за извличане на доход. Пределно ясно е, че правителствата трябва да вземат някакви мерки – високите цени не може да продължават вечно. Но доколкото съм запознат, реакцията на българските правителства бе погрешна. Действително, властта има ангажимент да разчисти създалата се бъркотия. Големите соларни паркове въобще не трябваше да ги има, в Германия вече ги спряхме.

Истината е в малките и средните по размер инсталации, както и в соларните уреди за топла вода. Според мен термосоларните инсталации са важни за страни като България, особено ако осигуряват топла вода на цели сгради. Другата насока за развитие са фотоволтаичните системи за покриви  и фасади и интегрираните в сградите панели – но все пак най-голям е потенциалът на устройствата за топла вода. Те са по-евтини и може да осигурят собствената консумация на еднофамилни къщи, семейни хотели, хостели, малки предприятия.

 

– Смятате ли, че е реалистично соларните покриви да получат наистина широко разпространение?

– Сещам се за едно изследване, поръчано от германската соларна асоциация. Ако покрием със соларни панели всички покриви с южно изложение, ще произведем два пъти повече енергия, отколкото страната се нуждае. И ни остават източните и западните и някои гледащи на север покриви. Както и да ви звучи това, покривното пространство е достатъчно да осигури енергийната независимост на една страна като Германия. Що се касае до България, радиацията тук е 1,3-1,5 пъти по-висока. Тоест потенциалът на соларните покриви в България е много по-голям отколкото в Германия.

 

– Как правителството насърчава соларната индустрия?

– На първо място – не става дума само за правителствени стимули. Такива трябва да има, но аз бих започнал с кампания, представяща в позитивна светлина соларната енергия – като семейна инвестиция в термосоларна система. Директните стимули са втора стъпка и е много важно те да са за качествени продукти – за инсталации, притежаващи сертификати за качество, с дълъг срок на експлоатация и висока ефективност. Парите от субсидиите не трябва да отиват за боклуци.

 

 

Коментари

коментара