Пореден скандален запис, публикуван от сливенската агенция „Седмица“, вади  формули и схеми от кухнята на партийните и междупартийните отношения, показва отношението на политици към съпартийци и опоненти, към избирателите и специално към пенсионери и роми

 

DiktofonСпоред публикация на „Седмица“-Сливен, която втори ден стои в сайта на агенцията, разговорът се е състоял през май 2011 г. Записът е направен от един от участниците в него – Галин Кънчев, бивш кандидат за кмет на Сливен през 2007г., издигнат от ПК „Тракия“ . Към 2011г. е бизнесмен и активист на БСП, домогващ се до номинация от партията за кметския стол. Понастоящем е в неизвестност.

 

Другият участник е областния председател на социалистите и бивш министър на регионалното развитие Асен Гагаузов. В разговора им се засягат имена на политици като кмета на Сливен Йордан Лечков (ГЕРБ), бъдещия градоначалник ген. Кольо Милев (БСП), общинския председател на БСП Мартин Славов – който също е мераклия за кмет по това време, тогавашния премиер Бойко Борисов, депутата от ДПС Янко Янков и др. Назоваваният от Кънчев и Гагаузов функционер като „Кавръка“ вероятно е тогавашният областен управител на Сливен от ГЕРБ Марин Кавръков.

 

През май 2012г. в „Седмица“ беше публикуван друг аудиозапис, в който събеседници бяха Галин Кънчев и Мартин Славов. Впоследствие той беше препечатан от в-к „Преса“ и доведе до отстраняването на Славов от поста общински председател на БСП-Сливен. Съдейки по изнесеното сега, разговорът Кънчев-Гагаузов е предшествал този между Кънчев и Славов.

 

Връзка към публикацията на „Седмицата“, където е и пълният аудиофайл тук.

 

А ето и няколко емблематични реплики между участниците в разговора. Предлагаме ги на българските театрали като възможен сценарий за пиеса, а на читателите – като илюстрация за времето, в което живеем. Подозираме, че подходът на конкретните  участници в този разговор не се различава особено от стила и методите на голяма част от политическия “елит“ и т.нар. „основни политически сили“.

 

1:18 мин. Асен Гагаузов: Ти ква кола взема?

Галин Кънчев: Джип „Рейндж Роувър Спорт“. Не е лоша.

Гагаузов: Джип  Рейндж Роувър? Английските джипове са най-хубавите, малко са такива грознички, ама иначе са много хубави. И Рейндж Роувър е царя на джиповете. Така се води.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

3:30 мин. Гагаузов: Ние стигнахме до 650 милиона на година (бел.ред – за пътища), а са нужни поне 800 на година, вие (бел.ред. – има предвид правителството на ГЕРБ) сега давате 300. Говорите за амбициозна програма. А бе каква амбициозна програма правите?

Кънчев: Той… аз го познавам Росен Плевнелиев. Нали във Варна купихме сградата от Линднер Ирис, той беше тогава изпълнителен директор. Познавам го, той… са туй момче не е за… разбираш ли там трябва човек дето…

Гагаузов: Абсолютен лъжльо!

Кънчев: Ама не той – мишок, с извинение. Разбираш ли, грозна дума използвам, ама е такъв.

Гагаузов: Виж как гледа премиера, все едно че се… ей, тъй го гледа.

Кънчев: Да бе. Имам чувство, че е малко ей така – от меките китки. Такъв си е.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

9:10 мин. Кънчев: И ми казва (бел. ред. – има предвид  ген. Кольо Милев) „Ти мен можеш ли да ме подкрепиш“. Казвам – „Ако ми дадеш формулата, с която ти ще излизаш, нали, може и да те подкрепя. Дай да видим.“

Гагаузов: Говорихме за формулата. Хаха

Кънчев: Чакай сега. И му викам – дай да почнем от там. Нали ти, може и да те подкрепя…
„Аз тука БСП, ще отида при Станишев, ще вляза и ще му кажа: ще ме подкрепя или няма ме подкрепя. Ако няма подкрепа, няма проблем. Аз ще изляза и БСП ще ги бия. 22 000 човека имам военни, които са мои викам бе човек.“ (цитира ген. Милев)
Викам – дай боже, дано да ги имаш! Просто усетих го, че…

Гагаузов: Викам му: ти знаеш ли колко човека в Сливен гласуват? 30 000. Ти имаш 22 000 военни. Брееей другите нямат нищо.

Кънчев: Остави туй. Най-интересното да ти кажа. Питам го са – преди да отидеш при другаря Станишев, преди да водиш всякакви разговори – имаш ли пари за избори? „Нямам“. Ами викам – кво ще правим, как ще правим избори? „Ще намеря бе“.  Викам – колко според тебе ще трябват за избори? „Не повече от 200 000 лева.“ Викам – 200 000 лева?! Брат  – почвам да му говора тъй, щото вече го усетих, че е садък (бел.ред – шматка на сливенски жаргон) с извинение.  Викам-  с 200 000 лева може един месец ей така да си начешеш егото, ама до избори няма да стигнеш. „А, няма да мога! А колко ми трябват?“  Викам – не знам бе, не знам колко, ама ти казвам, че с 200 000 лева – забрави да правиш избори! … „Аз -вика – ще ги взема от приятели“.  Викам – представи си, че не ги спечелим, кво правим? „Тогаз става много лошо и не знам как ще ги върна.“
Хахаха чу ли? Викам – бе човек… Той е уникален. Ясно. И вече почнахме да говорим глупости, щото нямаше смисъл да продължаваме разговора. Той човека е измислен.

Гагаузов: Той е убеден, че всички ще го подкрепят. „Аз говорих с тоз, говорих с оня. РЗС, мрезесе, Яне не го ща да идва, той… местната структура е важна“.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

17:35 мин. Кънчев: Аз съм бил, аз съм преди него (бел.ред. Мартин Славов) член на БСП от 93-та година. До 98-ма година съм си плащал членския внос. И сега си платих седем години назад, готова работата. Какъв е проблема?

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

23:15 мин. Гагаузов: Обажда ми се (бел.ред.- Мартин Славов) одеве да ми каже, че съдът взима клуба на БСП.

Кънчев: Ха мишок! Е, колко пари дължим, дай да ги платим.

Гагаузов: Нищо не дължим. Лечков го взема. Пускам смс на Бойко Борисов „Моля ти се обади се на Лечков, толкова съм му помагал. Да не се е**ва с нашия клуб.“ Той ми връща „Обадих се.“ Занимавам министър председателя затова, че тоя тъпанар нашия трябваше да е вземал двата апартамента и да сме заменили клуба досега. Той трябва да се махне от там със шут (бел.ред. – Мартин Славов).

Кънчев: Даже трябва да си подаде молбата и да напусне БСП. Защото пак ще ни вреди. Ходи да говори глупости. Ходил да говори „Галин Кънчев спукана гума бил. Нямал съм пари, нямал съм туй.“ Викам – слушайте сега момчета, ако Галин Кънчев е спукана гума, Мартин даже вече и джанти няма.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

24:55 мин.  Гагаузов: Ти продължи с Мартин. Кажи – имаш… Не знам какво ще ти иска. Кажи му имаш 300 или 400 хиляди, да е малко по-достоверно да звучи.

Кънчев: Добре

Гагаузов: Да го вида какво ще направи.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

26:20 мин.  Кънчев: Аз съм готов. Значи не искам и съветник да съм. Обаче наистина, честно ти го говоря от сърце, искам, мечтата ми е да стана, общински председател на БСП. Ако кажеш – да, можеш. Или ако ми кажеш – не си за туй нещо, мойто момче, значи туй го забравям.

Гагаузов: Аз съм си мислил друго. Длъжността омбудсман. Обществен защитник, без никакъв ангажимент. Пак си гледаш бизнеса.Или искаш да станеш председател на общинския съвет?

Кънчев: Не, не искам. Няма смисъл, защото туй ще ми носи… Аз искам да се занимавам с бизнес и да развивам партията. Искам да правим с теб, партията да я вдигнем на крака.

Гагаузов: И това е възможно.

Кънчев: Разбираш ли, искам да вдигнем партията на крака. От тези 30 клуба догодина трябва да ги умножим по две. Ама реални, не говорим само по документи. Хубаво е да имаме и то млади и всякакви.И старите също да ги… Всичко да се привлече и да се върне, където е било. Не да ми говорят: „Заради тоз  аз няма да отида да гласувам!“ Чакай сега – „заради тоз“. Тоз не е БСП.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

38:20 мин.  Кънчев: Чакай да ти кажа. Знаеш ли какво беше? Още нещо е важно да го знаеш. И го питам (бел.ред Мартин Славов) – добре де, защо толкова много искаш да станеш кмет? И човека ми каза в прав текст „Защото искам да се пенсионирам след 4 години. Пука ми.“ Чуваш ли за какво става въпрос, човекът иска да се пенсионира за четири години? Той е луд!

Гагаузов: Той ще влезе в затвора. Той е глупак. Нали не стана депутат сега, влезнах само аз, не стана депутат. Викам му – Мартине, ако беше влязал депутат знаеш ли какво щеше да получаваш, бе? 2000 лева заплата и нищо друго.

Кънчев: И ще умре от глад.

Гагаузов: А! Пита „Вий сега там не правите ли…“ Викам – винаги, моето момче, всеки парламент има десетина депутати, от които 7-8 са от управляващите и 2-3 от опозицията, които са връзкари, те си оправят играта. Всички останали лаят в мъглата. И ходят да си взимат командировките, да изкарат някой лев. Туй е. Никой друг, нищо не взема.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

42:10 мин.  Кънчев: Аз ще ти кажа едно нещо. Едно просто нещо, където мога да съм 100% сигурен. За българите не мога да съм сигурен. Имаш (бел.ред. – има предвид себе си) 2600 гласа в „Надежда“. Кажи ми кой до сега е взел толкова гласове в „Надежда“? Върни се от началото до края. Даже на първия тур като спечели като кмет, ти нямаш толкова гласове долу.

Гагаузов: Дааа. Помниш ли, когато обувките ги беше донесъл Сашо?

Кънчев: Помня ги, помня. Буса като докараха.

Гагаузов: Дето го убиха Сашо.

Кънчев: И дето ти казах – остави ме, аз да си направя работата. Тези обувки работа… остави ме. Тези обувки аз не ги дадох.

Гагаузов: Ние после им ги даваме. След изборите.

Кънчев: Да, ама аз не знаех. Аз ги натоварих каруците със захар, боб-моб. Такива неща тогава. Ама тогава беше такава схемата. Сега вече говорим за друго. Ти знаеш там съм инвестирал милиони левове.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

44:15 мин.  Гагаузов: Няма да се повтарят тия грешки вече. Аз бях си навил да ставам мажоритарен кандидат. Не заради друго, а защото имам самочувствието, Галине, че съм направил нещо за тоя град. Обаче градът решава друго. Вълна има ли, братче, никой не те е**ва (бел.ред – има предвид парламентарни избори 2009, когато ГЕРБ набираха сила).

Кънчев: Имаше вълната, ама имаше и схеми. Щото аз ще ти докарам трима човека, млади момчета, които в момента са с нас и ще ти кажат схемата какво са правили. Какво са ги карали да правят с лаптопа и с принтера – временните удостоверения. Ще ти кажат какво са правили и колко такива хора са гласували, които въобще не ходели там. Ами само има удостоверение и са ги вписали вътре в…

Гагаузов: Тия мурафети, всички мурафети трябва да ги разучим и да се опитаме да ги парираме.

Кънчев: Мартин няма хората. На нас ни трябват поне… 186 секции ли бяха? Ние трябва да имаме 400 човека, включително и да се играе с Янко и да му посочим ние хората от ДПС, които ще бъдат в комисиите, които да бъдат нашите хора. И да седят, ама мъжаги да бъдат – момчета стабилни, интелигентни…

Гагаузов: Но не тези пенсионери които…

Кънчев: Кви пенсионери бе?!

Гагаузов: По-добре ще им платя по 20 лева, да се махат, само и само да не такова

Кънчев: По-хубаво да вземат парите, да не се натискат да бъдат такива. Момчета млади, дето са готови да бият. Да бият дето са готови. И да каже на полицая „Стой там, защото нали знаеш, че властта се сменя скоро и ще береш ядове, мойто момче. Да не изядеш ти шамарите сега. Стой там.“

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

45:55 мин.  Кънчев: Плюс  туй трябва да сме готови и със софтуера в общината. Ще бъдем готови със софтуера, да го следим какво се случва там. И това ще направим. Защото и там могат да бръкнат да направят някоя схема.
Нали аз се смятам… усилия ще положим. Схеми-работи, да можем туй да го блокираме. Ние можем да го управляваме отвън това нещо. Ние можем да направим схемата, без да се усетят. Влизаме им в системата…

Гагаузов: Да се хакне системата, както се казва.

Кънчев: Да, точно такива хакерски истории. Ние ще го направим това нещо… Може и ти да го направиш, защото Кавръка си е хиена (бел.ред – вероятно има предвид областния управител Марин Кавръков от ГЕРБ). Не знам дали може да се разберем за едни пари нещо, да не му помага (бел.ред – на Лечков). Да му даваме едни пари там, да мълчи и да го е*е.

Гагаузов: Може и да го опитам, бе. Той – Кавръка, не може да изкара и два лева от Йордан. Ако той не му даде, няма да изкара и два лева. Аз мога да му… да направя една приказка, защото ние сме съученици от едно време.

Кънчев: Да си казва цената!

Гагаузов: Мога да му кажа – ако се дистанцираш по организационните въпроси на изборите интелигентно и умно, тъй като си ангажиран сега от друга позиция…

Кънчев: 50 му давам предварително, 50 след изборите. Ако пък ни излъже, хич не ме интересува ни Бойко Борисов, нито никой. Ще ги връща с лихвите.

 

Коментари

коментара