S.A.R.S. с послание срещу домашното насилие

 

Днес е Международният ден на жената. Датата се свързва с протест на жените шивачки, които през далечната 1857 г. в Ню Йорк се борят за по-добри условия на труд и достойно заплащане. В България денят започва да се чества официално след 9 септември 1944 г.

Нямаме съмнение, че горните факти чувате всяка година. Ако не обръщате внимание на историята, то отбелязвате празника като купувате и подарявате по няколко букета – на майките, сестрите, съпругите, колежките. Много от нас обаче не се замислят, че има жени, които вместо цвете получават шамар или ритник. Ей така, за добър ден. Или защото съпругът им е неудовлетворен от работното си място, или защото не може да надвие кварталния бабаит и е по-лесно да опляска „половинката“ си. Могат да се намерят хиляди причини. Различни изследвания сочат, че между 20% и 50% от българските жени са били жертви на домашно насилие: шамар, счупено ребро, влачене за косата, системно изнасилване…

Няма да разваляме празника с детайлни описания, не е трудно да бъдат открити и конкретни случаи, при които омертата над семейната тайна е била нарушена. Напомняме само, че преди да се бори за политически и икономически права, жената трябва да има самочувствие и да бъде приемана като равностоен партньор в семейството. Затова решихме да преведем на български „Практична жена“ на S.A.R.S – сръбската група, която се ангажира със социална тематика.

„Не искахме да направим още едно мрачно видео, в което жената е насинена, уплашена и безпомощна. Избрахме различен подход, за да насърчим жените и да ги научим как да се защитават, ако станат жертви на домашно насилие“, казват авторите на проекта.

 

 

Коментари

коментара