Колкото и да демонстрират загриженост по въпроси като имиграцията и тероризма, световните сили се плашат от едно-единствено нещо: Демокрацията! Самопровъзгласяват се за защитници на демокрацията, но само за да я отрекат, прогонят и смачкат на практика. Днес техният кошмар е онова, което някога беше управлението на европейските народи, управлението на „демоса”.

Европейският съюз можеше да понесе факела на демокрацията, доказвайки на света, че мирът и солидарността могат да бъдат измъкнати от челюстите на фанатизма и вековните конфликти. За нещастие, бюрокрацията и общата валута разделиха европейските народи, които бяха започнали да се чувстват обединени въпреки езиковите и културните си различия.

В основата на разпада на ЕС е залегнало следното заблуждение: процесът на вземане на решения, който е силно политически, непрозрачен и налаган отгоре, бива представян като „неполитически”, „технически”, „процедурен” и „неутрален”. Целта е да се попречи на европейците да извършват демократичен контрол върху парите, финансовата система, условията на труд и околната среда.

Цената на това заблуждение е не само краят на демокрацията, но също и лошите икономически политики… Трябва да съществува друг курс. И той съществува! „Европейският съюз или ще се демократизира, или ще се разпадне!”

Един цитат на Едмънд Бърк идеално описва днешната Европа: „За да възтържествува злото, е необходимо само едно условие – добрите хора да не правят нищо!” Затова ангажираните демократи трябва да се решат да действат от името на цяла Европа. Обединяваме се в създаването на едно движение, DiEM25, за да предизвикаме този импулс. Ние идваме от всяка част на континента и сме обединени от различни култури, езици, акценти, свързаност с политически партии, идеологии, цвят на кожата, сексуална идентичност, религии и понятия за добро общество. Ключовата идея на това движение е: Да демократизираме Европа!

 Из „Манифест на Движение за демокрация в Европа”

 

petitian_imgv-1_bg

Даниела Пенкова от Рим за „Солидарна България“

 

На 23 март 2016 г. в Рим се проведе първия конгрес на Движението за демокрация в Европа 2025 (DiEM25) след основаването му в Берлин на 9 февруари тази година. Подкрепата си към движението, създадено от бившия гръцки министър на финансите Янис Варуфакис, вече заявиха личности като Ноам Чомски, режисьорът Кен Лоуч, музикантът Брайън Ино, икономистът Джеймс К. Гълбрайт и наскоро избраната за кмет на Барселона Ада Колау от „Подемос”.

 

Сутринта се проведе асамблея, отворена за движения, асоциации, активисти и партии, на която бяха обсъдени темите за финансите, икономическата политика, миграцията, околната среда, прозрачността, условията на труд и демокрацията в ЕС. Конгресът бе открит в 20 ч. пред препълнената зала на Римския аквариум.

Присъстваха депутати, съдии, журналисти, но най-вече десетки млади хора, много от които чужденци и студенти. Всички се обединиха зад идеята, че Европа може да бъде променена и да се превърне в център на демокрацията, социалната справедливост, екологията и солидарността.

Водещ на конгреса бе Лоренцо Марсили, а сред гостите бяха Джулиан Асанж, Чечилия Страда, Сречко Хорват, Мариза Матиас, Лучана Кастелина и Хорхе Моруно, дясната ръка на Пабло Иглесиас от Подемос.
[slideshow_deploy id=’5363′]

 

Разбира се, звездата на вечерта бе Янис Варуфакис –  човекът, който се опълчи на ЕС и строгите икономии в опита си да поведе Гърция по един нов курс. Както каза в речта си: „Европа се нуждае от Зелен Нов курс”, комбиниращ в себе си Рузвелтовите икономически политики и необходимите мерки за предотвратяване на екологичните катастрофи, надвиснали над човечеството. С дънки, тъмносиньо сако и, разбира се, без вратовръзка, Варуфакис призова сред прекъсващите го шумни аплодисменти за „една по-честна и прозрачна Европа, способна да се справи с належащите глобални кризи като икономическата и бежанската”.

На сцената гостите и темите се редуват, засягайки темите за прозрачност, демокрация, околна среда, икономика, миграция.

 

Подетата от ДиЕМ голяма битка за прозрачност в Европейския съюз съвсем не е банална. Тя е тясно свързана с подготвяното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ. Преговорите се водят зад закрити врати, а информацията за договорките изтича първо през Уикилийкс и минимум година по-късно се публикува от европейските власти. А за най-горещите и опасни теми гражданите все още нямат информация.  Във видеовръзка от Лондон Джулиан Асанж разказа за смисъла на публикуваната от него информация и призова за обединение на европейските народи в борбата за достъпна информация. С тази цел бе лансирана кампанията на Дием „Прозрачност в Европа сега!” чрез петиция, чийто текст можете да прочетете по-долу.

 

Не бе отмината темата с околната среда, свързваща екологичните, социалните и икономическите проблеми. Според участващите, краят на ерата на изкопаемите горива е настъпил. Необходима е промяна на съществуващия модел за развитие. Новата парадигма трябва да ни изведе отвъд социалната и екологичната криза. Спешно се нуждаем от план за действие и в този смисъл бяха отправени сериозни критики към Европейската централна банка, която в момента налива 80 млрд. евро месечно в банковата система, вместо да финансира преобразуването на икономиката по екологичен модел, отваряйки по този начин и милиони нови работни места. Цитирано беше и едно интересно съвместно проучване на Стенфорд и Бъркли, според което при наличните технологии светът е способен да премине към изцяло устойчиво производство до 2050 г. Единственото, което липсва, е желанието на европейските институции да променят посоката на икономическото развитие.

 

Относно бежанската криза бяха изтъкнати следните въпроси: Защо не съществува свободно движение на хората, а сме свидетели на узаконен Апартейд? Как е възможно капиталите да се придвижват без никакво ограничение, а същите условия да не са валидни за бежанци и икономически емигранти? Защо изобщо съществува подобно разделение? Португалският евродепутат Мариза Матиас обясни, че приетия от европарламента договор с Турция е „нелеп”. Подчертано бе, че медиите и институциите налагат идеята, че „Европа никога не нарушава човешките права”, което съвсем не отговаря на реалността. Европа е една от причините за бежанската криза и е необходима единна политика, насочена към осигуряване на хуманитарен коридор и разрешаването на проблемите в Близкия Изток.

 

Дием25 си поставя амбициозната задача да обедини европейските граждани в мощно движение, способно да преобърне съществуващата политикономическа парадигма и да изгради една демократична, социална, икономически цветуща, екологична и солидарна Европа. Присъстващите на първия конгрес притежават както опит, така и младежки порив – двете необходими условия, за да успеят да полетят високо.

 

Текст на петицията на DiEM25 от конгреса в Рим

Прозрачност в Европа сега!

До
Доналд Туск, председател на Европейския съвет
Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия
Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата
Съвета на управителите на Механизма за европейска стабилност (MES)
Съвета по икономическите и финансови въпроси (ЕКОФИН)
Марио Драги, президент на Европейската централна банка
Сесилия Малмстрьом, еврокомисар за търговията

Като граждани на Европейския съюз искаме с незабавен ефект:

• Директно и цялостно излъчване на заседанията на Европейския съвет, на Еврогрупата, на Съвета на управителите на Механизма за европейска стабилност и на Съвета по икономическите и финансови въпроси, и последващо публикуване на официалните протоколи от тези заседания.
• Пълните протоколи от всяко заседание на Управителния съвет на ЕЦБ да се публикуват три седмици след края на всяко редовно заседание и пълните сведения за тези заседания да се публикуват до две години.
• Пълен списък на всички лобисти в Брюксел и регистър на всяка тяхна среща с функционери на ЕС на избираема и неизбираема длъжност.
• Публикуване в електронен вариант на всички документи от преговорите по ТПТИ и прозрачност на всеки етап от преговорите.

Защо това е важно?

Прозрачността е кислородът на демокрацията. Непрозрачността (или „резервираността”, както предпочитат да я наричат вътрешните хора) е знамение за лошите решения, които подкопават общото благо на Европа.
Питали ли сте се защо безработицата в Европа е заседнала на нива, които наблюдавахме за последен път в САЩ през 2009 г.?
Забелязали ли сте как вече 6 години Еврогрупата излиза с месечни съобщения, че кризата е пред своя край?
Знаете ли, че точно сега вашите представители в Европарламента могат да видят документите по преговорите, които ще оформят предстоящия договор ТПТИ между ЕС и САЩ (и по този начин определят бъдещето на наемния труд, социалната система, иновациите и околната среда), само в случай, че подпишат клетвена декларация да не ви кажат какво съдържат тези документи?
Наясно ли сте, че в Брюксел има 10 000! Лобисти, чиято работа се състои в тайни и редовни срещи с вашите представители в ЕС, за да ги убедят да приемат правила и регламенти, които често са против вашите интереси?
Без да знаете как се държат от ваше име вашите предствители в Брюксел и Франкфурт, нямате никакъв контрол върху тях. Демокрацията се превръща във фарс и процесът на взимане на решения в ЕС трупа грешки върху грешки.

Днес, ако искате да видите някой от документите, които оформят Европа, или да прочетете това, което вашите министри казват от ваше име на някоя важна среща, просто не можете да го направите. Нито ще могат да го видят внуците ви десетилетия наред, тъй като нито един протокол, доклад или регистър се пази официално.

Чудно ли е при това положение, че европейските институции не се ползват с доверието на европейските граждани?

Изненадващо ли е, че ЕС е в напреднал етап на разпадане?

Не. Това по-скоро е естествен резултат от завесата на тайнственост, която обгръща процесите на взимане на решения в ЕС.

 

Отворено писмо – събраните подписи ще бъдат внесени заедно със следното писмо:

Пишем ви като граждани на Европейския съюз, възмутени от липсата на прозрачност относно процеса на взимане на решения от институциите, които ръководите, както и относно преговорите между ЕС и САЩ по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.

Да се отрича на гражданите на ЕС правото да знаят как действат от тяхно име техните политически представители при ключови решения, как те гласуват, какви конфликти на интереси възникват, какви предложения се обсъждат, какви ангажименти се поемат по отношение на големи компании и неевропейски държави, означава да се отрича самата възможност за демокрация.

 

Г-н Юнкер, Вие казахте: „Ние няма какво да крием!”. Ако наистина е така, престанете да криете от европейските граждани всичко, което е от значение в процеса на вземане на решения в ЕС.

 

Европейският съюз се разпада заради ужасните решения, взети под наметалото на вашата тайнственост. Премахването на това наметало сега е от решаващо значение за бъдещето на ЕС.

 

За да бъдем ясни: не са ни достатъчни рекламни трикове, козметични промени или извинения. Ние искаме пълна прозрачност на всеки етап на вземане на решенията, определящи бъдещето на Европа.

 

Отдръпнете завесата!

 

Петицията можете да подпишете тук.

 

 

Коментари

коментара