ДО Г-ЖА МЕГЛЕНА КУНЕВА

ДО МЕДИИТЕ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТНОСНО

Позицията на България в преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)

 

Уважаема г-жо Кунева,

Казвам се Георги Христов и съм национален координатор на гражданската инициатива  STOP TTIP за България. Пиша това писмо по повод изказването Ви в Народното събрание от 01.06.2016 г., в което заявихте, че България подкрепя подписването на ТПТИ. Ангажирахте се  също така с твърдението, че ТПТИ е инструмент за развитие на икономиката на страната, както и че договорът ще доведе до разкриване на нови работни места. Декларирате, че сте за отворен диалог, но в същото време не се отзовахте на нито една от многобройните покани на сдружение „Солидарна България“  за участие в различни публични събития по темата.

 

 

Затова искам да Ви поканя на публичен дебат по темата ТПТИ, на удобно за Вас място и в удобно за Вас време, на който да дискутираме следните въпроси:

  1. Запознато ли е българското правителство с всички текстове по договора?
  2. Какви данни ползва правителството, за да прецени ефекта от ТПТИ върху българската икономика и защо нито един такъв анализ не бе публикуван никъде, където обществеността да може да се запознае с него?
  3. Защо смятате изтеклите чрез „Грийнпийс“ документи за вредни? Не е ли редно и в духа на прозрачното и демократично управление гражданите да знаят какво се договаря от тяхно име? Ако ТПТИ е нещо положително за Европа и в частност България, защо е нужна тази секретност?
  4. Какви конкретни действия е предприела България, за да защити националния си интерес? Не намирате ли противоречие в твърденията си, че няма да ни бъдат наложени неизгодни клаузи, докато в същото време заявявате, че не трябва да пречим на другите страни в преговорния процес?
  5. На какво основание декларирате, че България подкрепя ТПТИ, след като над 30 000 българи подкрепиха подписка против споразумението, а неодобрението към този и други договори от такъв тип в цяла Европа расте непрекъснато?
  6. Какво е отношението Ви към възможността корпорации да могат да съдят държави при изключително неизгодни за държавите условия? Нещо повече – условия, в които държавата по дефиниция няма как да е печелившата страна? Като бивш еврокомисар по тези въпроси, какво е отношението Ви към възможността регулации и стандарти, които не са в полза на определени корпорации, но са в полза на широката общественост, да бъдат оспорвани само с цел финансова печалба за силно ограничен кръг лица и къде виждате тук защита на потребителя?
  7. Кои са „червените линии“, за които българското правителство е готово да поеме ангажимент, че няма да бъдат престъпени по време на преговорния процес?

Тъй като аз и хилядите хора, дали своя подпис в кампанията срещу ТПТИ, не сме съгласни с Вашето изказване, смятаме, че в интерес на обществото е да проведем публичен дебат, в който всяка страна да може да изложи аргументите си. Още повече това се налага след като през изминалата седмица стана ясно, че прословутият доклад на БАН, с който умишлено или не българските граждани бяха заблуждавани в продължение на години, не съществува. Вие сте бивш европейски комисар с ресор „защита на потребителите“ и сте лидер на партия, която се обявява за „България на гражданите“. От това може да се направи извод, че сте силно ангажиран с проблемите на хората човек. Затова ние, гражданите и потребителите, се надяваме, че ще имате смелостта и доблестта да се изправите пред нас и да защитите своята позиция. Това е и възможност да убедите тези от нас, които не споделят това Ви мнение, в неговата правота. Демокрацията, за която иначе говорим непрекъснато, го изисква.

Очаквам Вашия отговор!

 

Георги Христов,

Национален координатор на Европейска

гражданска инициатива  “STOP TTIP“ в България

 

IMG_20160615_120947

 

 

Коментари

коментара