debt

 

На 25 февруари 2015 г. Народното събрание ратифицира рамково споразумение за посредничество при набирането на държавен дълг в размер на 16 млрд. лв. Едно изключително отговорно решение беше взето панически и форсмажорно. Не бяха дадени отговори на основни въпроси: какви са критериите за избор на посредници, техните такси и комисионни, лихви, срокове на матюритет. С този акт парламентът абдикира до края на мандата от основната си законодателна функция в мирно време – да определя структурата на годишния държавен бюджет и я връчи в ръцете на министър Владислав  Горанов.

Управляващите постелиха възглавница от заеми за сметка на идните поколения и си осигуриха четири години комфорт с прогнози за разочароващ икономически растеж.

 

Солидарна България констатира: в обосновката на заема от 16 милиарда не личи политическа воля да се изискат дължимите активи от бившата КТБ. По-опасното е, че прецедентите с все по-големи заеми очертават тенденция на преобразуване на задълженията на частния сектор в държавно бреме – процес, който доведе до сегашната дългова криза в ЕС. За нас са приемливи само такива публични кредити, които ще бъдат инвестирани в растеж на икономиката и заетостта.

Солидарна България констатира: Неаргументиран, приет в нарушение на процедурни правила, базиран на погрешни прогнози дълг може да се окаже неизплатим или непризнат от следващи, демократично избрани правителства

Солидарна България констатира: Финансовият министър призна от трибуната на Народното събрание, че е преувеличил сметката за предстоящите разходи с „2 милиарда като минимум“.

Солидарна България пита:

1)      Колко е преувеличението като максимум? Каква е реалистичната прогноза за разходите, според МФ?

2)      Какви са договорените такси на банките-посредници – ако изобщо са уговорени такива?

 

Солидарна България намира за недопустимо оформянето на дългогодишен национален дълг на база на „преувеличени“ стойности. Настояваме Народното събрание:

1. Да свика спешно заседание, за да отмени акта си от сряда, 25 февруари.

2. Да възложи на правителството да договори ново споразумение с нови параметри, които да съответстват на реалните очаквани разходи.

3. Последно и най-важно – да задължи правителството и ангажира научния капацитет на страната да идентифицират възможни източници на икономически растеж и доходи. Да представи пред обществото нови решения, противоположни на провежданите в последните години, които доказано не работят.

 

„Солидарна България“ предупреждава, че с бездействието си политическата върхушка носи отговорност за това, че тласка България към дългов капан, в какъвто попадна Гърция. Обрича я на съдбата на район със затихващи функции, с емигрираща работна ръка и застаряващо население,  суровинен придатък и играчка в ръцете на мултинационални корпорации и чужди кредитори. По-нататъшното бездействие е пагубно.

Вместо да живеем за сметка на бъдещето, да осмислим настоящето.

 

Искането е изпратено на президента на Република България, Министерски съвет, Министерство на финансите, ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, АБВ, Патриотичния фронт, депутатите от Български демократичен център и независимите народни представители.

 

 

Коментари

коментара