Живеем в отвратително общество. Общество, в което монополите експлоатират населението по най-дивашки начин, олигарсите с огромен успех прилапват де що има останала обществена собственост и всичко това се извършва под благосклонния поглед на държавата, чиито основни функционери отдавна са купени от големия бизнес -както български, така и чужбински. Защо се озовахме в този злокобен свят, кой ни натика там? Отговорите са различни и те задължително включват споменаването на безскрупулните „честни частници“, както и корумпираните политици от всички партии без изключение, управлявали страната през последните 23 години. Но освен тези обичайни заподозрени има и едни други лица, за които обикновено не се говори, но които носят  отговорност за начина, по който протече българския преход.  А са отговорни, защото именно те дадоха идеологическата рамка на прехода, те го обясняваха като единствено възможен, те казваха как трябва да стават нещата, след което корумпираните политици и новобогаташите просто изпълниха със съдържание създадената от десните интелектуалци рамка.

Говоря, разбира се, за хората от неолибералните  структури, наричани НПО-та, NGO- та, тинк-танкове.За хората от многобройните центрове, съвети, комитети, къщи, институти, които повече от двайсет години насаждат на българска територия  догмите на пазарния фундаментализъм. Сигурно и днес много от вас се питат защо частните монополи си правят каквото си искат, защо държавната собственост се разпродава на безценица, защо концесиите върху природните богатства са обидно грабителски, как така се нароиха толкова милионери за толкова кратко време, защо на международната сцена България се държи лакейски и отново, както по времето на комунизма,  е най-верен съюзник, само че на друга велика сила. Няма какво да се чудите на тези неща. Защото това не са аномалии на прехода. Това е неговата същност. Беше решено той да стане по този начин. Беше предначертано България да изглежда точно така.  Разбира се, не тук беше взето това решение. Домораслите пазарни фундаменталисти  просто преведоха на български наръчниците на спонсорите си.

Разбира се, само преводът не е достатъчен, идеите трябва да бъдат и разпространени. И служителите в тинк-танковете изпълниха тази задача с такъв плам, на който биха могли да завидят и най-яростните комунистически агитатори. Сигурно някои от вас помнят как светваха очите на тези агитатори, когато започваха да обясняват как а-ха, а-ха и сме скокнали в светлото комунистическо бъдеще. Очите на неолибералите светят точно по същия начин, само дето ни убеждават не в предимствата на комунизма, а на приватизацията. Това е любимата им мантра. От две десетилетия не спират да повтарят, че появи ли се някъде някакъв проблем, решението е в приватизацията. Ако  дръзнеш да оспориш матрицата им, да кажеш, че сигурно има и други решения, или че има сектори, които не бива да бъдат приватизирани, или че не е редно отговорът на всеки проблем да бъде намаляване на заплати и съкращения, че не бива работниците да бъдат изхвърляни на улицата като мръсни котета, офисният неолиберален планктон моментално те обявява за чугунен комунист. Освен кравешката любов към тоталната приватизация, тъкмо това е другата характерна черта на хората от NGO-тата – абсолютната нетърпимост към различното мнение. Държат се като деца на Милко Балев- отговорника за идеологията в БКП или като внуци на  Йозеф Гьобелс и Андрей Жданов- идеологическите крепители на хитлеризма и сталинизма. Само да се осмелиш да изкажеш и най-малкото съмнение в неолибералните постулати, веднага организират кампания срещу теб. NGO-народът е развил една типична за функционерите на тоталитарните режими параноя – навсякъде вижда врагове, навсякъде вижда опасности, навсякъде вижда пети колони. Имаме си вече истинска полиция на словото, която следи да не би някой да употреби понятия като солидарност, съпричастие, общо действие. Ако пък дръзнеш да изречеш дори и най-невинната критична забележка по адрес на Големия презокеански брат, ще те обявят за враг на демокрацията номер едно. Преди години, прилагайки абсолютно същата матрица,  копоите на Сталин унищожиха или съсипаха милиони свои съграждани с абсурдните обвинения, че били слуги на западния империализъм. Нашенските неолиберали нямат тази власт, но бъдете сигурни, че ако я имаха, биха я използвали по същия начин – с тази разлика, че репресиите щяха да се извършват в името не на „комунистическото“, а на „пазарното“ бъдеще. Просто капиталистическите фундаменталисти имат толкова общо със защитата на свободата, колкото общо има Лаврентий Берия с уважението към чуждото мнение.

Нали знаете, фанатизмът е еднакъв във всички времена. И фанатиците изглеждат еднакво. Без значение дали носят светлосиня комсомолска риза, купена от „Валентина“, или костюм, закупен от Лондон при поредния trip там, за участие в поредния event  на най-мъдрите opinion-makers от всевъзможните liberal  think-tanks, събрани за изготвянето на поредния very important paper за състоянието на света. Да, има една разлика между някогашните БКП-идеолози и днешните им неолиберални наследници. Едните държаха да подправят речите си с колкото се може повече русизми, а другите разчитат предимно на това, което още Джордж Оруел беше определил като newspeak, новоговор. Един изкуствен език, изпълнен с чуждици и изпразнен от всякакъв смисъл.

След 23 години преход можем да поздравим неуморните активисти от  NGO – сектора. България е разпродадена на безценица, държавата не играе никаква роля, тя е безстрастен наблюдател на безобразията на монополистите и няма никакво намерение да ограничава наглостта на олигарсите. Пардон, не трябва да говоря за олигарси, а за  иновативно мислещи предприемачи. Така се изразявят неолибералите. Нали за да видят точно тази картина, толкова се трудеха  пазарните хунвейбини? Така че поздравления. Мечтите ви отдавна са се превърнали в реалност.Вярно, реализацията на вашите идеи съсипа живота на милиони българи, но вас това слабо ви вълнува. Вие се вълнувате само от въпроса дали ще си получите навреме чуждестранната субсидия. И за да не се забави , сте готови да защитите всяка идея, която ви бъде спусната от донорите. Само че имам  една лоша новина за вас – българите вече не са толкова глупави като в началото на 90-те и не приемат така безкритично  пазарните утопии. Пък и какво да говорим за българите, дори и в Съединените щати на изповядващите неолиберални клишета се гледа като на отломки нищожни от безвъзвратно отминалото време. Пазарният фундаментализъм е мъртъв и ако не усещате миризмата от неговото разложение, толкова по-зле за вас.

Коментари

коментара