„Господин посланик, очакваме аргументи, а не рекламни брошури“, апелира сдружение „Солидарна България“ в отворено писмо до представляващия интересите на Канада в Румъния, България и Молдова Н.Пр. г-н Кевин Хамилтън

 

Уважаеми г-н Хамилтън,

Сдружение „Солидарна България“ имаше възможността да се запознае с Вашето писмо, което е изпратено до всички партии, участващи в предсрочните парламентарни избори.

Като посланик на Канада за България, Румъния и Молдова Вие се обръщате към кандидатите за членове на българския парламент с молба да не разпространяват дезинформация и грешни интерпретации относно Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА). Също така намирате за неприемливо коментарите по темата да са „заблуждаващи и иронични“ и смятате, че няма никакви рискове от СЕТА за българското селско стопанство, стандартите за безопасност на храните и трудовите права.

Тъй като предлагате да разясните на българските партии същността на СЕТА и да разсеете митовете около споразумението, ще се радваме да отговорите на някои наши притеснения. Вярваме, че просветителската Ви дейност няма да се ограничи само до партийните централи.

1) Към писмото са прикачени рекламни брошури. Едната от тях в две страници разкрива „Фактите за СЕТА и ГМО“. С облекчение открихме, че според Вас „СЕТА не въвежда нови задължения за промени на регулаторната рамка в областта на ГМО. Корпорациите по никакъв начин не могат да диктуват държавната политика по отношение на тези продукти.“ Въпреки Вашите уверения, на които ни се иска да се доверим, все още се колебаем как да интерпретираме изпратеното още миналата година писмо до Европейската комисия от страна на асоциация „Соя Канада“, която обединява ГМО производители. В него бизнес организацията се обръща към председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер със следното настояване:

„Призоваваме Европейската комисия да обясни официално защо продължава да бави одобрението на тези три ГМО продукта и защо не изпълнява поетите в преговорите за СЕТА ангажименти.“

Вие, г-н Хамилтън, Ваше превъзходителство, наясно ли сте какви ангажименти е поела ЕК за одобрение на ГМО продукти в процеса на преговорите? И ако да, надяваме се, да ги оповестите.

 

2) В следващия изпратен от Вас файл е описана свободата на държавите да регулират публичните услуги. Ние обаче имаме сериозни притеснения от някои текстове в споразумението. Например включеният т.нар. ratchet механизъм, според който вече либерализиран сектор не може да бъде върнат в обществени ръце. Може би не знаете, но водоснабдяването в българската столица вече е концесионирано – управлява се от мултинационалната компания Веолия. Всъщност може и да знаете, след като се намирате в Букурещ – компанията и там се прочу с обвинения в корупционни практики. Но ще споделим с Вас опита на София. Гражданите и тук са изключително недоволни от услугата, поради което бяха събрани подписи за провеждане на референдум за прекратяване на концесията. Ако хората гласуват тази или друга либерализирана услуга да се върне в обществени ръце и прогоненият „инвеститор“ съди България, дали Вашето писмо, в което ни убеждавате, че имаме свобода да решаваме как да управляваме публичните си услуги, ще е достатъчна гаранция пред арбитрите в трибуналите на СЕТА? То ще ни предпази ли от многомилионни санкции, които ще платим с нашите данъци?

 

3) Въпросите, които повдига третият изпратен файл, са твърде много. Затова ще се съсредоточим върху механизма за разрешаване на спорове между инвеститор и държава (премененият в нови дрехи ISDS). Знаете ли, че националният ни енергиен сектор е миниран от дългосрочни, неизгодни договори с непазарно високи цени за изкупуване на електроенергията от някои специфични производства? Знаете ли, че България поиска да ги прекрати, но не може, тъй като чуждестранните компании ще ни съдят, за което ще платим милиарди накуп? Сега ги плащаме ежемесечно, част от тях потребителите покриват през сметките си, останалото се поема от националния оператор, поради което той е заплашен от фалит.

 

Такива са фактите, г-н Хамилтън. И Вашата рекламна кампания на СЕТА не ги променя. Твърдите, че споразумението дава свобода на придвижване на хората. Защо тогава Вашата държава не отмени визите за граждани на Република България? Крайният срок, който договориха европейските институции, беше април миналата година. Или свободата за придвижване важи само за Вашите граждани? Моля, не казвайте, че вече сте го направили. Не сте! Обещавате график за постепенно отпадане на визовия режим, който можете да преразгледате. Това не е поведение на коректен партньор!

Като стана въпрос за свободно движение на граждани, трябва да споменем опита на канадските власти миналата година да експулсират от Канада френския евродепутат Жозе Бове. Причината? Г-н Бове е противник на споразумението СЕТА. Не можем да приемем, че този подход е демократичен.

Г-н Хамилтън, на нас ни предстоят дълги и тежки дебати по темата, информацията е достъпна. Моля, не си губете времето да ни препращате рекламни брошури и да се опитвате да влияете върху националното ни решение. Междувременно Ви препоръчваме да преразгледате собствените си „демократични“ практики, преди дори да си помислите да ни наставлявате и да се месите в чужди парламентарни избори.

 

 

Коментари

коментара