Ivo_Tema1Какво роди протестните движения (срещу ЕРП-тата, завишените сметки за ток и парно, застрояването на планината и морето) – кризата, монополите, зелени каузи или просто само личен интерес?

Да не забравяме шистовия газ, разграбването на БДЖ и кризата във ВМЗ-Сопот, която мотивира група младежи да блокират Попа. Дълбоката причина на протестите е несправедливостта, от която избуя и световната криза. Посегателствата над природата, злоупотребите на монополите и разоряването на последните държавни предприятия с цел спекулативна приватизация са също законови злоупотреби, сиреч квалифицирана несправедливост.

Може ли да ги назовем леви, след като са обединени от борба срещу монополите и богатите, макар и в някои случаи индиректно?

Те не се борят срещу богатите, а срещу злоупотребите им. Речем ли, че се борят срещу богатите, все едно ги нарочваме за мотивирани от завист несретници. А това не е случаят с хората, които си търсеха заплатите във ВМЗ. С тези, които отказват да плащат раздути сметки или не приемат да плащат плажни такси на разни тарикати за достъп до морския бряг. Дали са леви? Според мен това е очевидно. Някои, като хората от СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ, Хаспел, Аделанте и някои водещи журналисти се афишират като леви и застъпват тезите си в медиите, социалните мрежи и на улицата.

Други, като повечето зелени движения, защитават леви каузи, но за тях всичко ляво носи дамгата, която положи върху него преходът, през който БСП беше хегемонът вляво. Стига се дотам зелени да се родеят със синята десница, която лобираше активно за шистовия газ (депутатът Иван Иванов-ДСБ) и за ГМО (чрез ресорния зам.-министър). Десните симпатии на зелените са български парадокс.

Когато браниш обществения интерес срещу користни и незаконни посегателства на бизнеса, няма как да си десен, дори да го искаш.

Има ли шанс и опити БСП да ги припознае и приобщи?

Според мен нито шанс, нито опити. Недоверието е взаимно. Не съм забелязал БСП да търси контакт с протестиращите. Пък и те биха го отказали. Зелените недолюбват БСП и не без основания, все пак това е партията на заменките. Самораслите леви не припознават БСП като социална. За тях тя е партията на плоския данък, обременена с много антисоциални грехове.

Докато гражданите не разпознаят автентичната левица, а гласуват за хайверената, няма да имат свой застъпник в политиката.

Възможна ли е симбиоза между „новите леви“ в лицето на такива движения и по-стари играчи на политическия терен като БСП, или „Атака“ или други партии от този диапазон?

Абсурд! За новите леви „Атака“, ВМРО и другите партии от националистическия спектър са средоточие на нетолерантност, насилие, вреслив национализъм и користен флирт със социалното. Виж, БСП понякога намира общ език с националистите, което е политическа перверзия. От нея пострада и референдумът за АЕЦ „Белене“ – стратегическа, национална кауза с лоши носители.

В резултат на българския политически хаос по оста ляво-дясно всички бяха изиграни. Зелените гласуваха против, но ще си получат същите екорискове, само че от Козлодуй. Онези, които се поддадоха на ценовата истерия на синята десница и ГЕРБ, ще платят дори повече, защото вече закопаха милиарди в Белене, а ще строят на гола поляна в Козлодуй. Онези, които гласуваха, не постигнаха победа, защото неблаговидната компания не успя да мотивира достатъчно избиратели.

Коментари

коментара