Призив към членовете на Европейския парламент да отхвърлят категорично специалните права за чуждестранни инвеститори!

 

no2isds-preview

 

През следващите седмици, ЕП ще определи позицията си по отношение на търговското споразумение между ЕС и САЩ (Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, ТПТИ или TTIP), преговорите за което текат в момента.

Европейските представители в областта на търговията планират да дадат специални права на чуждестранните инвеститори при уреждане на споровете между инвеститор и държава (ISDS), като част от TTIP. Предстои гласуване на резолюция на пленарно заседание в ЕП. Това е възможност Европейския парламент да изпрати ясен и силен сигнал към преговарящите от ЕС, че ISDS не трябва да бъде част от TTIP.

 

 

Специалните права за чуждестранни инвеститори са недопустими

 

Преговорите за TTIP доведоха до сериозни критики от страна на синдикатите, организации на потребителите, за опазване на околната среда, здравеопазването и други граждански структури, тъй като споразумението може да доведе до крайно негативни ефекти в тези области. Конкретен повод за безпокойство е планираният механизъм ISDS, който ще даде на чуждестранните инвеститори повече права от всеки друг в обществото.

ISDS дава възможност на чуждестранните инвеститори да заобикалят националните съдебни системи и да съдят държавите пред частни арбитражни съдилища. Този механизъм позволява на корпорациите да оспорят закони, подзаконови актове и съдебни решения, ако решат, че наредбите ще доведат до намаляване стойността на инвестициите им (включително намаляване на очакваните печалби). По този начин механизмът ограничава демократичното право да се приемат закони за защита на труда и правата на човека, както и гаранции за нашето здраве и околната среда. В допълнение ISDS арбитражите се провеждат при закрити врати с корпоративни юристи, които не се отчитат пред обществото и имат финансов интерес тази порочна система да продължи да съществува. Единствените, които печелят от ISDS, са от една страна въпросните адвокати и от друга –  инвеститорите, които получават възможност да заобикалят закони и регулации.

 

От демократична гледна точка ISDS е напълно неприемлив механизъм. Той гарантира на чуждестранните инвеститори „правото“ на бъдещи печалби и възможността за заобикаляне на национални съдебни системи, което поставя под въпрос наличието на правосъдие въобще. Предложените реформи на ISDS няма да коригират изначално порочната идея: ISDS все пак ще дава привилегии на чуждестранните инвеститори спрямо всички останали.

 

Повече информация за ISDSwww.no2isds.eu/en/information

 

 

Действай! Настоявай членовете на Европейския парламент да кажат твърдо НЕ на ISDS. Да изберат страната европейските граждани срещу ISDS и всякакви специални права за чуждестранните инвеститори.

 

Призови ги да поемат следното обещание:

Отхвърлям осигуряването на специални права за чуждестранните инвеститори и по-специално механизма ISDS в ТПТИ. Ще гласувам против всяка резолюция, която не отхвърля категорично привилегиите за чуждестранните инвеститори и възможността корпорации да съдят държави.

 

 

Насоки:

1) Влез на официалния сайт на кампанията „НЕ на ISDS”: http://www.no2isds.eu/en/campaign

2) Кликни бутон “Take action”.

No2ISDS

 

3) В новия прозорец попълни твоето име, фамилия и e-mail. Натисни червения бутон „Send”.

No2ISDS_2

 

Всички евродепутати са получили призива да отхвърлят ISDS.

 

4) Помоли приятелите и близките си също да се включат!

 

 

Коментари

коментара