Пощенци срещу готвената приватизация и за дължимите им компенсации

Протест_Български_пощиСиндикален протест на работещите в „Български пощи“ се проведе пред Министерски съвет. Около  хиляда протестиращи направиха шествие до площад Независимост. Хората носеха плакати с надписи „Няма да търпим повече бедност и унижение!“ и „НЕ на скритата приватизация – ДА на дължимата компенсация“. Исканията им са за 10% увеличение на работните заплати и за недопускане на процедура за приватизация на дружеството.

Организаторите изтъкнаха, че в пощите работят около 12 000 души. Една трета от тях – на непълен работен ден. Част от служителите получават заплати с пет лева по-високи от минималната за страната.

Управляващите да си припомнят дадените предизборни обещания и да не позволяват стартирането на процедура по приватизация, призоваха пощенци. Според тях, приватизацията ще доведе до редуциране на мрежата на дружеството, като отделни населени места и по-трудно достъпни райони ще останат без възможности да ползват пощенски услуги.

Протест пощи КНСБДруго основно искане е за изплащане на дължимите на „Български пощи“ ЕАД компенсации в размер на 22,75 млн. лева

На компанията е наложено задължение да предоставя универсална пощенска услуга. Въпреки че пазарът на УПУ е либерализиран, все още 86% от пратките се обслужват от държавната компания. Частните компании не проявяват голям интерес, тъй като универсалната услуга генерира загуба. Тя има обществени и социални функции – „Български пощи“ ЕАД задължително трябва да покрива територията на цялата страна, за да може всеки потребител да има възможност да я ползва. УПУ трябва да бъдат на достъпни цени, а част от тях и безплатни. Компанията е задължена да поддържа определени услуги, качество, честота на доставките.

Всичко изброено по-горе е „извън обичайната търговска практика“. Т.е. на първо място е достъпността и възможността за комуникация, не печалбата. Поради тази причина „Български пощи“ генерира загуби, които според Закона за пощенските услуги и останалите нормативни актове в областта, трябва да бъдат покривани от държавата. За 2011 година те са в размер на 22 750 000 лв.

В Министерски съвет беше внесена декларация от името на протестиращите. Те призоваха правителството да не връща жителите на отдалечените населени места в епохата на пощенските гълъби.

Коментари

коментара