Ivo_Hristov

Иво Христов

Декларацията на външния министър в подкрепа на споразумението за Трансатлантическото партньорско за търговия и инвестиции (ТПТИ) е скандал, но, уви, не и изненада.

Даниел Митов е доскорошен служител на американската неправителствена организация Национален демократичен институт и изглежда не е осмислил, че вече е външен министър на България. Сиреч призван е да бди над българския национален интерес, който е сериозно застрашен от идеите на ТПТИ.

Позицията на министър Митов щеше да бъде разбираема, ако все още беше служител на американска НПО, но в сегашната му роля тя далеч надхвърля мандата му на служебен външен министър. България трябва да изработи национална позиция по стратегическа тема като ТПТИ, което може да направи само следващият парламент в диалог с гражданите.

Припомням, че ТПТИ е съкратеното име на подготвящия се договор за свободна търговия между САЩ и ЕС. Той вече предизвиква вълна от недоволство в целия ЕС. Причините са няколко. Най-напред пълната секретност, при която се водят преговорите от ЕК. На второ място идеите, заложени в договора, които изплуваха в пресата. Те предвиждат уеднаквяването на потребителските стандарти от двете страни на Атлантика, което ще е в ущърб на европейците, които понастоящем се радват на по-солидна защита. В резултат в Европа ще нахлуят генномодифицирани продукти, свинско месо, натъпкано с ректапамин /понастоящем забранен почти в целия свят/. Ще бъдат узаконени определени хормони на растежа в животновъдството, обработката на пилетата с хлор и т.н.

Ако всичко това се случи, в Европа ще се появят характерните за Америка промени в здравния статус: масово затлъстяване, епидемично разпространение на диабета и ред други. ТПТИ ще помогне да се заобиколи и законовата забрана върху сондирането за шистов газ. За финал договорът предвижда и създаването на международни арбитражни съдилища за разрешаване на споровете между инвеститори и държави. Сиреч опасен трансфер на суверенитет, тъй като много казуси ще бъдат изведени от националната юрисдикция и ще бъдат прехвърлени на въпросните съдилища. Същевременно държавата ще загуби възможността да води самостоятелна социална и екологична политика, той като всяка нейна стъпка в тези сфери ще може да се интерпретира като ощетяване на интереса на инвеститорите и ще може да бъде атакувана пред международните арбитражи.

ТПТИ ще отприщи и трансфера на лични данни. В резюме: трите каузи, които изкараха европейците и българите на улиците – забраната на ГМО, шистовия газ и АКТА – ще бъдат заобиколени чрез този нов договор.

Отсега можем да информираме българите, че през ноември в цяла Европа ще се състоят серия от протестни събития срещу ТПТИ. В „Солидарна България“ считаме темата за ключова и призоваваме всички граждани да я следят отблизо, защото от нея зависи собственото им здраве и цялостната рамка на живота ни.

Източник: БГНес

Коментари

коментара