Сдружение „Солидарна България“ подкрепя протеста на медицинските работници. Изразяваме своята солидарност с борбата им за по-добри условия на труд и по-достойни възнаграждения

 

Работата на медицинските сестри е от ключово значение за здравеопазването, а недостигът им и произтичащата от него прекомерна натовареност застрашават функционирането на цялата система. Полагането на извънреден труд води до т.нар. бърнаут (прегаряне или емоционално изтощение). Най-емблематичен е случаят от 2015 г., в който акушерка нанесе побой на бебе след няколко поредни смени без почивка. Работниците имат физически лимити, а опитите за увеличаването им водят до непоправими последствия.

Данните за 2018-а година показват недостиг в сектора на близо 30 000 медицински работници в болничната помощ и около 10 000 в извънболничната. Този проблем няма да се реши с увеличаване на приема в медицинските университети, както ни убеждава министърът на здравеопазването. Живеем в отворен свят, в който висококвалифицираните кадри, прогонени от мизерните условия на труд в собствената си страна, търсят достойно заплащане другаде.

Напомняме, че през ноември миналата година беше подписан колективен трудов договор, с който правителството се ангажира да увеличи минималната заплата за медицинските сестри, акушерите и лаборантите на 900 лв. от началото на 2019 г. Колективният трудов договор е със сила на закон. Отказът на правителството да увеличи минималната заплата на 900 лв., въпреки поставения подпис на министър Ананиев под КТД, е противозаконен. Управляващите нарушават закона!

В момент, в който същият проблем поставят шофьори и ватмани от градския транспорт в София, да се готвят законодателни промени за повишаване на извънредния труд на 300 часа, е проява на изключителна самонадеяност и социална безчувственост от страна на правителството, която трябва да получи решителен отговор от хората на труда. Вместо повишаване на извънредния тред, правителството дължи на работещите незабавно и неколкократно повишаване на добавката за нощен труд от сегашния ѝ мизерен размер 0.25 лева.

Ние сме дълбоко убедени, че работата на специалистите по здравни грижи е една от най-изискващите и в същото време хуманни дейности. Именно поради тази причина сме напълно уверени в справедливостта на исканията им. Категорично заставаме зад призива им лечебните заведения да не бъдат търговски дружества. Считаме, че пазарът няма място в здравеопазването, което по Конституция е неотменимо право на всеки български гражданин. Подчиняването на здравеопазването на чисто пазарни принципи доказа своята вреда и е редно експериментът да приключи.

Поздравяваме медицинските служители в цялата страна за смелостта и решителността! Въпреки опитите техният глас да бъде заглушен, стотици от тях заявиха шумно и ясно своето недоволство и защитиха исканията си. Вярваме, че когато многократно обещанията за промяна през „диалог“ не са дали желания резултат, уличното недоволство е напълно легитимен и оправдан акт.

Призоваваме за съпричастност към битката им за достоен труд, справедливо заплащане и в крайна сметка – по-добри здравни грижи за всички нас.

 

Коментари

коментара