Тези дни на ЕС беше присъдена Нобеловата награда за мир, въпреки че съюза беше замесен и подкрепяше кървавата Арабска пролет. Да не говорим, че самият ЕС се тресе от протести, които са смазвани от националните правителства. Време в което ЕК, която е част от т.нар. „Тройка“ и се изживява като събирач на дългове на банките, чупи пръстите на европейските народи, които неблагоразумно се възползвали от експанзивна кредитна политика на банките и сега трябва да плащат техните грешки.

На този фон Станишев пое лидерството на Партията на европейските социалисти –  реална и единствена победа, откакто той е в политиката. За един ден се откъсна от бг реалностите и сякаш вече не е част от помията на българската политика, а в белите одежди/якички на европейските политици, които с учителски тон говорят и ни размахват пръст, че нищо не можем да правим като хората. Тази индивидуална победа е представена като партийна – опит да се създаде илюзорна представа, че БСП се е възстановила от краха на парламентарните избори 2009 г. и е готова да смаже лошите гербери.

Първата парламентарна битка за европейския лидер се оказа проекто-бюджета за 2013 г. и най-вече дискусионният данък върху лихвите от депозитите. Станишев изкара баданарката и започна яростно да брани лихварския капитал, като обяви че с този данък ГЕРБ ще ударят бедните и ще вземат на босият цървулите. Явно лидерът на ПЕС добре е усвоил театъра, който е политиката. А както тук бихме казали – просто лицемерието. Той говори и много хора остават с впечатлението, че ще се облага главница, а не лихвата.

По данни на БНБ и статии по въпроса се знае, че около ¾ от всички депозити са до 1000 лв., и средната сума в тях е 113 лв. Те представляват едва около 3% от над 32 млрд. лв. скътани в банките.

Нека направим една проста калкулация, ако сте част от тези 75% и  имате 1000 лв. на депозит при 5% годишна лихва (доста висока), това прави 50 лв. доход от лихвата за една година. След облагането й с десятъка, ще падне на 45 лв., т.е. ¾ от домакинствата с депозити ще се лишат максимум от 5 лв. на година. Опозицията – синя, червена, пембена представи това като най-големия грабеж на прехода. Съмнявам се, че не могат да смятат.

Вече в амплоа на лидер на европейските социалисти Станишев размаха пръст на ГЕРБ и със загрижен тон каза: това е удар по бедните, обира им спестяванията! Другарю лидер на ПЕС, кое обира повече бедните – 10% данък върху лихвите или 10% данък общ доход? Нали Вие въведохте плоския данък с необлагаем минимум? Какво е плосък данък в България – ниска ставка, но широка данъчна основа. На времето, когато решихте по еднакъв начин да облагате метачките на улици и изпълнителните директори на банки, не мислихте ли, че това е обир на бедните? И така може много да се питаме и да разсъждаваме какво е солидарност с български очила и какво е с брюкселски.

Лидерът на ПЕС-овете си лае, рейтингите си стоят непокътнати. Но както пише в една стара книга (която между другото обявява лихвата за грях): „По делата им ще ги познаете.“

Коментари

коментара