56b869697a7b02b8f82ad3ce338f715dБългарката Костадинка Кунева, която бе избрана за евродепутат от гръцката партия Сириза, подкрепи протестната акция в София срещу Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ (ТПТИ), организирана от три неправителствени организации – сдружение „За земята“, „Солидарна България“ и „Нови леви перспективи“.

 

Почти 1 милиард души от двата бряга на Атлантическия океан ще се се окажат заключени в усмирителната риза на неолибералните политики, ако бъде сключено Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ. Това заяви на пресконференция в София евродепутатката от „Сириза“ Костадинка Кунева. Известната гръцка синдикална активистка подкрепи усилията на три неправителствени организация – сдружение „За Земята“, „Солидарна България“ и „Нови леви перспективи“, които водят разяснителна кампания за рисковете от споразумението и събират подписи в рамките на европейската гражданска инициатива срещу ТПТИ. В нея вече се включиха над 1,6 млн. жители на съюза. Българката Кунева, чиято съдба стана пример за всички, които се борят за социални права, призова да се противодейства с всички сили на споразумението. Тя обърна специално внимание на корпоративните трибунали, които са част от преговорите по ТПТИ и в рамките на които големи компании ще могат да съдят държавите без право на обжалване от тяхна страна, ако сметнат, че местни регулации и стандарти им пречат да постигнат планираните печалби.

 

„За първи път в историята силата на една многонационална компания се приравнява към суверенитета на една държава“, отбеляза Кунева. „Споразумението предвижда да се дерегулират почти всички сектори на производството, да се елиминират един куп права, произтичащи от договора за ЕС и европейските директиви“, отбеляза евродепутатката, като цитира доклад на Центъра за икономически и политически изследвания, изготвен по поръчка на ЕК, в който се признава, че прилагането на ТПТИ ще доведе до загуба на над милион работни места в Европа и САЩ.

 

Тя съобщи, че преди няколко месеца членове на групите на Европейската лява партия и на Европейската зелена партия са протестирали пред залата, в която се пазят документи, използвани в преговорите. Условията за вход са били унизителни. „Там научихме, че тези текстове са класифицирани, поверителни и с ограничен достъп. Служители нагледно ни показаха, че е добре като влизаме вътре, да не пипаме много документите и да си държим ръцете по-настрани. Нямаме право да ги снимаме, да ги разлистваме, да ги ксерокопираме, само да ги наблюдаваме отдалече“ – сподели Кунева. „И ако евродепутатите не могат да се запознаят по нормален начин с документите, то какво остава за останалите граждани на Европа?“

 

TTIP-HaspelKonf2015-6

 

Кунева приветства и участниците в Балканска конференция за рисковете от ТПТИ, организирана с помощта на германската фондация „Роза Люксембург“, която се проведе на 7 и 8 април в София. Участие в нея взеха граждански активисти от Словения, Хърватия, Румъния, Гърция, Чехия и България, както и гости от Австрия и Германия. Сред тях бе и Джон Хилъри – изпълнителен директор на „Война с лишенията”, известен критик на ТПТИ, автор на книгата „ТПТИ – харта за дерегулации, атака срещу работните места и край на демокрацията“.

 

Troianski_kon

 

На 8 април столичани можеха да видят и Троянския кон – внушителна фигура, която обикаля големите европейски градове. По този начин световната екологична организация „Friends of the Earth“ онагледява опасностите от ТПТИ и подчиняването на демокрациите на корпоративни интереси. Във флашмоб при коня се включиха жители на София, участници в балканската конференция и активисти.

Запис от пресконференцията можете да видите тук: http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_lnggc2q4

 

 

Коментари

коментара