„Ще бъда и на следващия протест за Пирин и морето и няма да стъпя на нито един протест срещу сметките за ток. Просто не ви се кефя, пичове.“ – никому неизвестна журналистка

 

Ваня ГригороваСлед провокациите на група младежи на втория национален протест срещу ЕРП-тата, се чуха множество гласове, които твърдяха, че протестът е лумпенски, хората са глупави, лесни за манипулиране.  Да, крайни националисти на протеста имаше. Чуваха се викове „Еничари!“, а на предишния – „Турци сте!“. На всеки здравомислещ  е ясно, че това са неадекватни лозунги. Не са турци – чехи са. И това е без значение.

Национални медии в стремежа си да обезсилят гражданското недоволство, канят пред камерите си представители на крайни националистически формации. Разговор по същество, разбира се, няма. Има тв скандал. Затова пък у зрителя остава впечатлението за липса на алтернатива, на трезва мисъл у протестиращите.

Хвърлените срещу полицаите камъни и бутилки, опитът да се преобърне жандармерийската камионетка подсилиха усещането на останалите пред телевизорите за непредизвикана агресия. Няколко хиляди протестиращи станаха заложници на действията на група вандали. А на събитието присъстваха семейства с малки деца  и хора с патерици. Организаторите скандираха „Без агресия!“„Има деца!“. Благодарности за това! Не стига, че добросъвестни хора можеха да станат жертва на провокираните сблъсъци, ами и за капак разни измъчени  „интелектуалци“ взеха да се упражняват на техен гръб.

Всеки може да присъства в качеството си на гражданин с ясна позиция. Но протестът /поне в София/ не беше организиран нито от ВМРО, нито от Атака, нито от някой друг фашизоиден клонинг. Присъствието на техни привърженици не бива да компрометира справедливите искания на изтерзаните, манипулирани и изцеждани с години потребители.

Имаше и членове на БСП. Никой от тях не се афишира партийно. Е, Станишев впоследствие поиска оставката на правителството. Неизказана остана надеждата му, той да се възкачи на трона в Министерски съвет. Няма да стане, Малък! Защото именно Тройната сключи дългосрочните, неизгодни договори за изкупуване на енергия от така наречените зелени източници.

Десните среди пък веят като мантра тезата, че единствената причина била обедняването на народа. Нима?! Хората обедняват от десетилетия. Конкретният повод за всенародния бунт обаче е безмерната наглост на ЕРП-тата –манипулирани електромери, надписани сметки, жалби с еднотипни отговори.  Да, колкото и неприятно да звучи – частникът е некоректен. Съчувствам им. Всичките им тези рухват, но това е действителността.

Между другото същите тези националисти и партийци ги имаше и при големите протести срещу шистовия газ. Появиха се и при екоинициативите срещу застрояването на Иракли. Тогава не бяха ползвани като аргумент за обезсилване на протестите. Но социалният бунт плаши повече. Оттам и реакцията.

Коментари

коментара