Сделката все още не е потвърдена, но преговарящите страни излязоха публично с писмо за намеренията си. Цената на транзакцията е около 2.6 милиарда долара.

Китай води преговори за закупуването на 3 милиона хектара обработваема земя в района на украинския град Днепропетровск. Украйна се слави с плодородието на своя чернозем, а площта на придобивката възлиза на 30 000 кв.км. и е приблизително равна на територията на Кралство Белгия. Контрагенти по сделката са китайски холдинг от Цинджан и украинското предприятие КСГ Агро.

Това е най-голямата придобивка на земеделска земя от Китай, чието население консумира около 20% от световната агропродукция, докато страната разполага с едва 9% от обработваемите земи в световен мащаб.

В последните години Пекин масово изкупува плодородни земи, най-вече в Африка, Аржентина и Южна Азия като част от стратегията си за обезпечаване на продоволствената сигурност. В по-ограничен мащаб същата политика провеждат САЩ, Великобритания, Южна Корея и монархиите от Персийския залив.

Икономистите отбелязват, че за последното десетилетие около 1.75% от земеделската земя в света е преминала в ръцете на задгранични собственици.

solidbul.eu, изт. Le Monde

 

Коментари

коментара