Крис Хеджис

Някои размишления върху „Руската кампания за влияние, насочена към президентските избори в САЩ през 2016 г.“, току-що публикуваният разсекретен доклад от офиса на директора на Националното разузнаване.

1. Основната цел на разсекретения доклад, който не предлага доказателства в подкрепа на твърденията си, че Русия е хакнала избирателната кампания за президент на САЩ, е да дискредитира Доналд Тръмп. Не казвам, че не е имало руско хакване на имейлите на Джон Подеста. Казвам, че все още не сме видели солидни доказателства в подкрепа на обвинението. Това – сен. Джон Маккейн сравни предполагаемия опит от страна на Русия с акт на война – е първият залп от предстоящата безмилостна кампания от върхушките на Републиканската и Демократическата партии, заедно с техните корпоративни съюзници и масмедиите, да се унищожи легитимността на бъдещия президент и да се подготви пътя за неговото отстраняване чрез т.нар. импийчмънт.
Предположенията в доклада, преекспонирани в спиращите дъха съобщения на услужливите корпоративни медии, опериращи във вселена, която не почива на никакви факти и е също толкова пагубна, колкото и тази на Тръмп, имат за цел да накарат последния да изглежда като полезния идиот на Путин. Срещу Тръмп ще бъде насочена оркестрирана и продължителна кампания на инсинуации и очерняне на образа. Когато най-накрая бъде предложен импийчмънт, Тръмп ще има малко обществена подкрепа и съюзници, а междувременно ще се е превърнал в обект на открити подигравки в корпоративните медии.

2. Втората задача на доклада е да подхрани очернящата кампания в стила на маккартизма, която се води срещу независимите медии, включително Truthdig, като съзнателни или несъзнателни агенти на руското правителство. Спирането на английските програми на Al-Jazeera и TeleSur заедно с колапса на националните обществени медии, които трябваше да дават глас на тези, които не са под контрола на корпоративни или партийни интереси, оставя RT America и Democracy Now! на Ейми Гудман като единствените две електронни издания с национален обхват, които са готови да дадат платформа на критиците на корпоративната власт и империализма като Джулиан Асандж, Едуард Сноудън, Челси Манинг, Ралф Нейдър, Медеа Бенджамин, Корнел Уест, Кшама Савант, мен самия и други.
Седем страници от доклада са посветени на RT America, където аз водя шоу, наречено “On Contact”. Докладът силно преувеличава обхвата и влиянието на кабелната телевизия. Той също така съдържа и няколко фрапантни грешки, включително твърдението, че „RT стартира две нови шоута – „Breaking the Set“ на 4 септември и „Truthseeker“ на 2 ноември – и двете с фокус основно върху критика срещу американското и други западни правителства, както и насърчаването на радикално несъгласие.“ „Breaking the Set“ с водеща Аби Мартин бе свалено от ефир преди две години. Едва ли може да бъде винено, че е струвало победата на Хилъри Клинтън.
Трудно сдържаната ярост на директора на Националното разузнаване Джеймс Клапър по време на скорошното изслушване в сенатската Комисия за въоръжените служби относно чуждестранните кибер заплахи бе видима, когато той изплю през зъби, че RT „промотира определена гледна точка, отнася се с презрение към нашата система, нашето предполагаемо лицемерие по отношение на човешките права и т.н.“ Неговият гняв показва каква омраза към дисидентите кипи сред върхушката. Клапър е лъгал и преди. Той лъжесвидетелства през март 2013, когато – три месеца преди разкритията за обширното държавно наблюдение, пуснати от Сноудън – увери Конгреса, че Националната агенция за сигурност не събира „никакви данни“ за американската общественост. След като корпоративната държава затвори RT, тя ще тръгне след Democracy Now! и малкото прогресивни сайтове, включително този, които дават на дисидентите свободно пространство. Целта е цензура.

3. Третата задача на доклада е да оправдае разширението на НАТО отвъд Германия – нарушение на обещанието, дадено от Роналд Рейгън пред Михаил Горбачов след падането на Берлинската стена. Разширението на НАТО в Източна Европа отвори оръжеен пазар за военната индустрия. То спечели на тези бизнеси милиарди долари. Новите членове на НАТО трябва да купуват западни оръжия, които да могат да бъдат интегрирани в арсенала на НАТО. Тези продажби, които източват ограничените бюджети на страни като Полша, предполагат потенциална размяна на враждебни действия с Русия. Ако Русия не е заплаха, продажбите на оръжия рязко спадат. Войната е препитание.

4. Последната задача на доклада е да даде на Демократическата партия достоверно оправдание за катастрофалната изборна загуба, която претърпя. Клинтън първоначално обвини директора на ФБР Джеймс Коми за загубата си, преди да се прехвърли на по-лесния за демонизиране Путин. Обвинението за руската намеса по същество се свежда до абсурдната теза, че вероятно стотици хиляди привърженици на Клинтън изведнъж са решили да променят вота си в полза на Тръмп, когато са прочели изтеклите имейли на Подеста. Или това, или са гледали RT America и са решили да гласуват за Зелената партия.

Ръководството на Демократическата партия не може да приеме – и определено не може да признае публично – че жестокото му предателство спрямо работническата и средната класа даде тласък на национален бунт, резултат от който е избирането на Тръмп. Тя губи катастрофално откакто президентът Барак Обама встъпи в длъжност, губейки 68 места в Камарата на представителите, 12 места в Сената и 10 губернаторски поста. Тя изгуби повече от 1000 избираеми позиции в национален мащаб между 2008 и 2012 г. От 2010 г. насам републиканци са заменили 900 демократически законодатели на щатско ниво. Ако това беше истинска партия, цялото ръководство щеше да бъде отстранено. Но това не е истинска партия. Това е имитация на партия, подхранвана от корпоративни пари и превъзбудени медии.

Демократическата партия трябва да запази илюзията за либерализъм, точно като Републиканската партия трябва да запази илюзията за консерватизъм. Тези две партии обаче принадлежат към една партия – корпоративната партия. Те биха работили заедно, както се вижда от съюза, формиран между републикански лидери като Маккейн и демократически такива като сенатор Чък Шумър, за да премахнат Тръмп, да заглушат всякакво несъгласие, обогатят военната индустрия и да рекламират фарса, който наричат демокрация.

Добре дошли в нашата annus horribilis

 

Източник: Truthdig от 8 януари 2017 г.
Превод: Георги Христов

 

Коментари

коментара