Правителството реагира, след като 17 чужди компании съдят страната в наднационални арбитражи

 
Narendra-Modi_3007295b

Нарендра Моди – министър-председател на Индия

 

Индия изпрати писма до 47 държави, за да поиска анулиране на съществуващите двустранни инвестиционни споразумения и подписване на нови договори, които ще направят задължително за чуждите инвеститори при спорове първо да изчерпат възможностите на местната юрисдикция преди да търсят наднационален търговски арбитраж. Воденото от Нарендра Моди правителство на Националния демократичен съюз (НДС) е подготвило модел на договор, който да служи като образец за всички бъдещи инвестиционни споразумения и също за предоговаряне на съществуващите такива.

„Ние писахме на 47 държави… Споразуменията, подписани преди 10 и повече години, ще бъдат предоговорени, след като срокът им изтече“, съобщи представител на правителството пред „The Economic Times“.

 
gfx7

Схема на новия модел за договори с други държави, който изключва възможността компания да съди Индия по въпроси от данъците до националната сигурност

 

Някои от страните, с които Индия ще работи по новите правила, са европейски държави, с които са били подписани споразумения по-отдавна. Наскоро сключените договори, като този с Обединените арабски емирства, ще останат със сегашния си текст и ще бъдат ревизирани по-късно.

Двустранните споразумения за насърчаване на инвестициите имат за цел да засилят търговските връзки  като гарантират справедливо и равноправно третиране. Те включват реципрочни клаузи като национално третиране, третиране като най-предпочитана нация и механизъм за разрешаване на спорове. Правителство писка ревизия на договорите, след като срещу Индия бяха заведени международни арбитражни дела от над 17 компании, включително немският Deutsche Telekom, Vodafone International Holdings BV, руската Sistema, Children’s Investment Fund и TCI Cyprus Holdings. В наднационалния трибунал Индия загуби дело, заведено от австралийската компания  White Industries.

Правителството на НДС вече одобри текста на ревизирания модел за двустранно инвестиционно споразумение през декември. Той изключва от обхвата на арбитражите области като обществените поръчки, данъчното облагане, субсидиите, задължителните лицензи, както и въпроси, засягащи националната сигурност. Въпреки че данъчните въпроси никога не са били обект на договорите за свободна търговия, правителството реши да ги изключи със специална разпоредба. Причината за това е заведеният от Vodafone международен арбитраж, с който компанията оспори задълженията да плати на Индия данък за сключената сделката за закупуване на телеком компания през 2007 г. Тогава, за да избегне данъчното облагане, Vodafone ползва поредица офшорни компании.

 

Източник: The Ecomonic Times

 

 

Коментари

коментара