При ляво правителство и прекъсване на политиката на бюджетни икономии страната постига успехи също в намаляването на дефицита и безработицата

Паласио де Сао Бенто, седалище на португалския парламент. Снимка: Томаш Дун/CC BY-2.0

Напук на всички критици, които се намират предимно в немското финансово министерство, лявото правителство в Португалия показва от 15 месеца насам как една страна може да бъде изведена от тежката ситуация при отмяна на политиката на бюджетни икономии и при това да продължи да спазва международните си задължения. За разлика от Гърция, чийто дългове отдавна са неизплатими, всъщност никой в Брюксел не трябваше да се занимава повече с Португалия.

Въпреки сериозния натиск от Брюксел и Берлин – социалистите (PS), които са подкрепяни от марксисткия Ляв блок (ВЕ) и зелено-комунистическата CDU, се насочиха с тихи стъпки към реформи, ориентирани предимно към растеж и стимулиране на икономическата среда. Затова отново бяха повишени орязаните от консервативните им предшественици заплати и пенсии, а въведените специални данъци бяха намалени или отменени.

За разлика от Гърция сега страната се радва на стабилен и продължителен растеж. И след като вътрешното търсене бе засилено, а страната е стабилна политически, тя става и все по-привлекателна за инвеститорите. В последното тримесечие по данни на Евростат растежът на португалската икономика в сравнение със същия период от предишната година, е 1,9%, докато в Гърция е едва 0,3%. Сравнението с предишното тримесечие е още по-показателно, тъй като бумът на туризма не играе почти никаква роля от октомври до декември. Докато икономиката на Португалия отбелязва растеж с още 0,6%, в Гърция тя се сви с 0,4%. Гърция записа растеж само по времето на туристическото лято.

Затова и правителството на Португалия се справя по различен начин с безработицата. Нивата в Гърция са 23%, а в Португалия – около 10%. И вместо да води спорове дали Международният валутен фонд (МВФ) ще участва в третия „спасителен пакет“, както изисква Берлин, Португалия успя отново да изплати част от своите дългове предсрочно. Със сигурност не е лоша идея фондът да се държи далеч и от Гърция, защото едва след отхвърлянето на неговите рецепти, които той повтаря като мантра и по отношение на Португалия, страната успява да се стабилизира. МВФ дори признава, че политиката му там е успешна само „в известна степен“.

Във всеки случай министър-председателят Антонио Коща е убеден, че консерваторите в страната са били „изненадани“ от подновените предсрочни плащания към МВФ. Защото страната току-що преведе 1,7 милиарда евро в посока Вашингтон, с което вече изплати половината от 26,3 милиарда, получени в рамките на цялостната спасителна програма на МВФ с обем 78 милиарда. А през миналия ноември бяха платени други два милиарда евро. И двата транша щяха да станат дължими чак след две години. Втората предсрочна вноска дори бе изтеглена напред с още шест месеца. Това доказва „стабилната икономическа и финансова ситуация“, се казва в едно съобщение на финансовото министерство. По този начин държавата си спестява около 150 милиона евро от лихви върху относително скъпите заеми на МВФ. Тези пари остават в страната и могат да бъдат насочени към инвестиции и социални мерки.

Модел за лява политика

Въпреки предсрочното изплащане през последната година Португалия успя да постигне целта от 3% дефицит, за разлика от Гърция или дори Испания. С 2,1 % Лисабон остава дори още по-отчетливо под максималното ниво от 2,5%, поставено от Европейската комисия. По този начин на практика още през изминалата година бе постигната целта, поставена от Брюксел за настоящата. Бюджетният дефицит е толкова нисък, колкото не е бил от повече от 40 години насам.

Така Португалия прави прогнозите на немския финансов министър Волфганг Шойбле да изглеждат като приказки. Миналото лято той каза, че Лисабон ще трябва да поиска „нова спасителна програма“ от спасителния фонд ЕСМ. В Еврокомисията вече не могат да избягат от похвалите за Португалия, както това направи наскоро комисарят по икономическата политика Пиер Московичи, според когото страната е направила „много големи крачки напред“.

Европейската комисия трябваше също да коригира и песимистичните си прогнози от есента. Сега тя очаква растеж от 1,6% през настоящата и 1,5% през следващата година.

Брюксел вече признава и положителният ефект

от вдигането на минималната заплата.

Комисията очаква също и ниво на безработицата от 9,4% за 2017 г. и е дори по-оптимистично настроена от самото португалско правителство.

И тъй като Португалия отдавна служи за пример на европейското ляво, в неделя в Лисабон заедно с Московичи пристигна и партийният му другар Беноа Амон. Представителят на лявото крило при социалистите е кандидат в президентските избори през пролетта. „Това, което се случва в Португалия, ме вдъхновява“, каза той след разговорите с премиера и представители на неговите ляворадикални поддръжници.

Задачата пред Амон е да намери подобна формула за Франция. Тъй като напук на прогнозите, Португалия стои не само върху стабилна икономическа, но и политическа основа. Там лявото се е обединило, за да управлява. Амон заяви, че иска същото, отправяйки по този начин намек към кандидата на комунистите Жан-Люк Меланшон.

 

Автор: Ралф Щрек
Източник: Telepolis
Превод: Георги Христов

Коментари

коментара